Foto: LETA
Likvidācijas procesā esošajai Tautas partijai (TP) kasē ir apmēram 3 tūkstoši latu, bet tās vienīgais kreditors – Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) – vēlas no partijas piedzīt vairāk nekā miljonu latu, tāpēc tuvākajā laikā tiks iesniegti dokumenti partijas maksātnespējas procesam, portālam "Delfi" pastāstīja TP likvidatore un bijusī ģenerālsekretāre Ramona Pitena.

21.jūlijā Pitena oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicēja paziņojumu par TP darbības izbeigšanu un tās likvidāciju, norādot, ka prasījumi pret TP piesakāmi trīs mēnešu laikā. Šis termiņš apritēja pagājušajā piektdienā, un šajā laikā partijai pieteicies viens kreditors – KNAB ar prasījumu 1 027 366,67 latu apmērā, pastāstīja Pitena.

"Tā kā tādas naudas partijas kasē nav, tad pamazām sāku iesniegt dokumentus maksātnespējas procesam, jo tā ir tā loģiskā rīcība," portālam "Delfi" pastāstīja Pitena. Viņa informēja, ka šobrīd partijas īpašumu kopējā vērtība sastāda apmēram 3000 latu, lai gan vēl veicami daži maksājumi, tāpēc precīza summa būs pēc bilances sastādīšanas.

Pirmā bilance, kas iesniegta KNAB pēc lēmuma par TP likvidēšanu, rādījusi, ka TP kasē bija apmēram 9 tūkstoši latu, sacīja Pitena, gan piebilstot, ka precīzi par šo skaitli šobrīd nevar galvot. No šiem līdzekļiem maksāts auditoriem, naudu prasījusi arī partijas slēgto līgumu laušana un darbinieku atlaišana, stāsta likvidatore.

Kā vēstīts, 22.septembrī Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments pēc TP kasācijas sūdzības izskatīja administratīvo lietu saistībā ar KNAB priekšnieka 2008.gada 22.aprīļa lēmumu par pārsniegtā pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēra - 235 856,17 latu - un prettiesiski saņemto ziedojumu - kopsummā 791 510,50 latu - ieskaitīšanu valsts budžetā. Nepārsūdzamā spriedumā Senāts atstāja spēkā KNAB lēmumu.

Tiesas sprieduma izpilde par miljona latu piedzīšanu no likvidējamās TP ir ļoti apgrūtināta, uzreiz pēc sprieduma atzina KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Jau ziņots, ka TP pārkāpumu KNAB konstatēja pēc 2006.gada 9.Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas. Toreiz KNAB uzdeva partijai ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem.

Veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kādēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildus atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi ir pieskaitāmi TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par vairāk nekā 700 tūkstošiem latu.

2007.gadā TP šo lēmumu pārsūdzēja tiesā, un kopš tā laika tiesvedība turpinājās.

Pērn novembrī Administratīvā apgabaltiesa likusi Tautas partijai (TP) pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos 1,03 miljonus latu.

Par šo spriedumu TP iesniedza kasācijas sūdzību AT.

Savukārt 2011.gada jūlijā TP nolēma likvidēties - TP 15.kongresā par partijas darbības izbeigšanu nobalsoja 248, bet pret balsoja 26 kongresa delegāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!