No pašreiz koalīcijā nestrādājošajām labējām parijām potenciālais sadarbības partneris jaunas valdības veidošanā ir apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), intervijā Latvijas Radio teicis Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP).
"Pašreizējais vietu sadalījums 9.Saeimā ir nostiprinājis jau pašreizējās koalīcijas pārsvaru, tomēr, lai vēl vairāk nostiprinātu tās pozīciju mēs veiksim pārrunas, lai pieaicinātu ceturto partneri. Pēc matemātiskiem aprēķiniem noteikti tai vajadzētu būt partijai "Jaunais laiks", tomēr valdības veidošanas sarunās nevadās tikai no matemātiskiem principiem", sacīja Kalvītis.

TB/LNNK preses serketārs Rolands Pētersons informēja, ka partija vēl nav saņēmusi uzaicinājumu uz sarunām par iespējamo koalīcijas veidošanus, bet sagaida uzaicinājumu pēc pirmdienas pusdienlaikā paredzētās koalīcijas padomes sēdes.

Tā kā esošā koalīcija jau ir ieguvusi 51 mandātu, tad Kalvītis uzskata, ka svarīgākais ceturtā partnera piesaistei ir partijas konkrēti piedāvājumi un risinājumi veiksmīgam valdības darbam. "Protams, mēs veiksim sarunas ar "Jauno laiku" (JL), tomēr mani visvairāk uztrauc fakts, ka partijai priekšvēlēšanu laikā nebija konkrētu uzstādījumu, kā tas bija TB/LNNK, kurai ir izstrādāta konkrēta programma", sacīja Kalvītis.

Līdz ar to pēc Kalvīša domām potenciālais sadarbības partneris būtu TB/LNNK, jo uz JL viņš līdz galam paļauties nevarot, kam par iemeslu ir JL rīcība pirms vēlēšanām aizejot no valdības, tādējādi atstājot pašreizējo koalīciju grūtā situācijā. Tomēr premjers piebilda, ka viņš nekādi nedarbosies pēc atstumšanas principa, jo pats galvenais esot valdības konstruktīvai darbībai.

Tāpat intervijā TB/LNNK priekšsēdētājs Jānis Straume apstiprināja, ka partija ir noskaņota darbīgi un ir gatava sadarboties ar pašreizējo koalīciju. "Piekrītu, ka TB/LNNK priekšvēlēšanu laikā bija konkrēti uzstādījumi, kas ir diezgan liels plus atšķirībā no JL. Tāpat pieļauju, ka jaunā valdība varētu strādāt bez JL", sacīja Straume.

Savukārt JL pārstāve Sandra Kalniete intervijā uzsvēra, ka loģiskākais variants jaunas valdības veidošanā ir kad koalīciju veidotu tās partijas, kuras 9.Saeimas vēlēšanās ieguvušas visvairāk balsu. "JL ir arī vairāki piedāvājumi, kurus sarunu laikā arī vajadzētu izrunāt, taču runājot par JL rīcību pirms vēlēšanām es negribētu tajā iedziļināties, bet aicinātu pāršķirt lapaspusi uz priekšu, tādējādi darīt visu iespējamo, lai veidotu pamatu spēcīgai labējai koalīcijai," sacīja Kalniete.

Tāpat Kalvītis intervijā norādīja, ka apvienība "Saskaņas centrs" (SC), kas 9.Saeimā ieguvusi 17 vietas nevar būt līdzvērtīgs kandidāts iespējai kļūt par ceturto partneri jaunas valdības veidošanā, lai gan neizslēdza iespēju konstruktīvi sadarboties vairāku lēmumu pieņemšanā parlamentā.

"SC pagaidām neredzu nevienu kandidātu uz ministra amatu, kā arī vairāki partijas uzstādījumi nav pieņemami, tomēr SC ir labs partneris politikā, lai gan pēdējā laikā ir jūtamas lielas pārmaiņas Latvijas politikā, jo nav izteiktas cīņas starp pozīciju un opozīcijā esošajām kreisajām partijām", sacīja Kalvītis.

Jau ziņots, ka pirmdien koalīcijas padomes sēdē plānots lemt par jaunās valdības veidošanu. Koalīcijas padomes sēde plānota plkst.12.30 un tad arī tikšot runāts par jaunas labējas valdības veidošanu.

Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs un aizsardzības ministrs Atis Slakteris iepriekš sacīja, ka jaunā valdība ir jāveido pēc iespējas ātrāk, jo tas būtu labi arī saistībā ar gatavošanos novembrī gaidāmajai NATO sanāksmei.

Slakteris prognozēja, ka jau šodien varētu notikt pirmās sarunas par valdības veidošanu. Tās kodols varētu būt līdzšinējās partijas, prognozēja politiķis.

TP priekšsēdētājs norādīja, ka pašreizējās koalīcijas partijām vajadzētu vienoties, vai ir nepieciešams koalīciju paplašināt, iekļaujot tajā vēl kādu partiju.

Slakteris atzina, ka netiek izslēgta sadarbība ne ar partiju JL, ne ar apvienību TB/LNNK.

Politiķis norādīja, ka, viņaprāt, premjera pienākumus varētu uzticēt pašreizējam premjeram Kalvītim.

Savukārt JL uzskata, ka nākamās valdības kodols ir jāveido trim partijām, kuras vēlēšanās saņēmušas vislielāko balsu skaitu, - TP, Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un JL, iepriekš paziņoja sarunu vedējs no JL puses Valdis Dombrovskis.

JL uzskata, ka premjera amats šādā koalīcijā pienāktos vēlēšanās uzvarējušajai partijai - TP.

"Mēs esam atvērti sarunai arī ar pārējiem labējiem spēkiem," sacīja Dombrovskis.

Savukārt TP un ZZS uzskata, ka nākamās valdības kodols ir jāveido jau esošajām koalīcijas partijām - TP, ZZS un Latvijas Pirmajai partijai.

"Valdības kodols jau ir gatavs un tās ir esošās valdības partijas," iepriekš sacīja Saeimas ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš piebilda, ka par sadarbību ar citām labējām partijām var runāt.

Kā ziņots, TP, par kuru nobalsoja 19,49% vēlētāju, ieguvusi 23 deputātu vietas.

ZZS, par kuru nobalsoja 16,69% vēlētāju, saņems 18 deputātu mandātus. Arī JL, par kuru nobalsoja 16,38% vēlētāju, saņems 18 deputātu mandātus.

Apvienībai "Saskaņas centrs", par kuru nobalsoja 14,42% vēlētāju, pienākas 17 deputātu vietas.

Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" vēlēšanu apvienība, par kuru nobalsoja 8,59% vēlētāju, saņems desmit deputātu mandātus, apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas saņēmusi 6,95% vēlētāju atbalstu, iegūs astoņas deputātu vietas, bet apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", par kuru nobalsoja 6,02% vēlētāju, - sešas deputātu vietas.

Saeimā neiekļūs Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, kura saņēma 3,50% vēlētāju atbalstu.

Apvienība "Dzimtene" saņēmusi 2,09% vēlētāju atbalstu, "Visu Latvijai!" - 1,49%, "Jaunie demokrāti" - 1,26%, Pensionāru un senioru partija - 0,79%, "Māras zeme" - 0,54%, "Eiroskeptiķi" - 0,37%, "Mūsu zeme" - 0,23%, "Latviešu Latvija" - 0,19%, Sociālā taisnīguma partija - 0,18%, Nacionālā spēka savienība - 0,13% un "Tēvzemes savienība" - 0,12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!