Foto: F64
Tautas partija (TP) iesniegusi kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atstāts spēkā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2008.gadā pieņemtais lēmums uzdot partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1,03 miljonu latu apmērā.

Kā informēja apgabaltiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa, TP kasācijas sūdzību par tiesas 25.novembra spriedumu iesniedza 23.decembrī. Apgabaltiesa to pieņēmusi un nosūtījusi izskatīšanai Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentā.

Apgabaltiesa iepriekš divās atsevišķās lietās sadalīja TP sūdzības lietu par KNAB lēmumiem.

TP tiesā bija apstrīdējusi KNAB lēmumus, ar kuriem tai uzdots ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem, kā arī lēmumu par soda naudas noteikšanu.

13.novembrī Administratīvā apgabaltiesa noraidīja TP sūdzību par KNAB 2007.gada 6.jūnija lēmumu. TP advokāts iepriekš atzina, ka šajā lietā bijis strīds par 5000 latu soda naudas uzlikšanu TP. Šis lēmums nav pārsūdzams un ir stājies spēkā.

Pārbaudes laikā KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas uz TP reklamēšanu, kā dēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

KNAB vērtējumā, līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildu atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi ir pieskaitāmi TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par 767 776 latiem, taču valsts budžetā saskaņā ar likuma grozījumiem jāpārskaita tikai pēc 2006.gada 25.maija radušies priekšvēlēšanu izdevumi 235 856 latu apmērā.

KNAB arī uzskata, ka juridiskajām personām veiktie dāvinājumi šo kampaņu izdevumu apmērā ir pieskaitāmi TP dāvinājumiem. Tādējādi par pretlikumīgi saņemtajiem finanšu līdzekļiem tika atzīti divi juridisko personu dāvinājumi un trīs fizisko personu ziedojumu daļas, kas pārsniedz likumā noteikto kopējo ierobežojumu - 10 000 latu. Kopsummā šie ierobežojumi pārsniegti 791 510 latu apmērā.

Administratīvā rajona tiesa bija vienā tiesvedībā apvienojusi abas TP sūdzības lietas un ar 2009.gada 30.novembra spriedumu tā partijas sūdzības noraidīja, bet KNAB lēmumus atstāja spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!