Tautas partija (TP) valsts kontroliera amatam izvirza AS "Parex banka" viceprezidenta vietnieci Ingūnu Sudrabu, kura pirms darba bankā vairāk nekā desmit gadus strādāja Finanšu ministrijā (FM) un vadīja valsts budžeta projektu izstrādi, žurnālistiem apstiprināja jaunievēlētais TP Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Lagzdiņš.
Kā norādīja Lagzdiņš, Sudrabu TP šim atbildīgajam amatam virza viņas pieredzes dēļ.

Sudraba pēdējos desmit gadus ir strādājusi dažādos atbildīgos valsts amatos, viņa ir pieredzējusi, īpaši valsts un pašvaldību budžeta veidošanas jautājumos.

Tieši Sudraba ir bijusi tā, kas Saeimā ilgus gadus ir prezentējusi FM sagatavotos budžeta projektus, viņai arī esot zināma pieredze darbā ar Valsts kontroli, tāpēc TP uzskata, ka Sudraba ir piemērotākā kandidatūra.

Lagzdiņš arī norādīja, ka TP ir ļoti nopietni izvērtējusi partijas "Jaunais laiks" izvirzīto Gunu Kalniņu-Priedi. Viņš nenoliedza, ka arī šī kandidatūra ir ļoti spēcīga.

TP frakcijas vadītājs uzsvēra, ka par valsts kontrolieri tiks ievēlēta pieredzējušākā un profesionālākā persona.

Sudraba aģentūrai LETA apliecināja, ka ir piekritusi kandidēt uz valsts kontroliera amatu. Viņa atzina, ka sevi uzskata par piemērotu šim amatam, pateicoties zināšanām un pieredzei.

Sudraba valsts kontroliera amatu novērtēja kā nozīmīgu, piebilstot, ka tas dod iespēju izdarīt reālas lietas. Viņa vēloties ne tikai sakārtot Valsts kontroles darbu, bet arī uzlabot šīs iestādes prestižu iedzīvotāju skatījumā.

Par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem Sudraba uzskata sakārtot Valsts kontroles darbu, lai padarītu to pēc iespējas efektīvāku.

Salīdzinot līdzšinējo darbu bankā un darbu Valsts kontrolē, viņa norādīja, ka abu iestāžu mērogs nav salīdzināms. "Bizness, kas aptver bankas darbības sfēru, ir nesalīdzināmi šaurāks nekā valsts," sacīja Sudraba.

Valsts kontroliera amata kandidāte uzsvēra, ka viņai rūp, kas notiek valstī, kā arī tas, lai valstij un tās iedzīvotājiem klājas labi. Valsts kontrolē, pēc viņas domām, to būs iespējams panākt. "Tas ir izaicinājums," piebilda Sudraba. Viņai arī esot svarīgi, lai par zināšanām un spējām tiek maksāts adekvāti.

Runājot par Saeimas deputātu, arī par partijas "Jaunais laiks", atbalstu, Sudraba sacīja, ka laikā, kad viņa atstāja darbu valsts pārvaldē, domstarpības bijušas profesionālā, nevis cilvēcīgā ziņā. Savukārt tas, pēc kādām īpašībām vērtēs Saeimas deputāti, ir viņu ziņā.

Sudraba piebilda, ka nevarētu "parakstīties" par politiku, kuru neatbalsta.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, Sudraba dzimusi 1964.gadā, augstāko izglītību ieguvusi Latvijas Valsts universitātē, kur 1988.gadā absolvēja Ekonomikas fakultāti. Studējusi arī Džordžtaunas universitātē.

Pēc LVU absolvēšanas Sudraba līdz 1992.gadam bija zinātniskā līdzstrādniece Agrārās ekonomikas institūtā, pēc tam sāka strādāt FM Budžeta departamenta direktora vietnieka amatā.

1994.gada jūlijā Andreja Krastiņa (LNNK) veidotajā valdībā, kas neieguva Saeimas atbalstu, viņa kandidēja uz budžeta un valsts ieņēmumu valsts ministra amatu. Tajā pašā gadā Sudraba kļuva par FM valsts sekretāres vietnieci un šo amatu ieņēma līdz pat 2003.gada jūnijam, kad paziņoja, ka atstāj darbu FM, nespējot samierināties ar Einara Repšes (JL) valdības rīcību, kas budžeta problēmās vainoja FM ierēdņus.

Sudrabai 1998.gadā piešķirts Ministru kabineta Atzinības raksts par veiksmīgu valsts budžeta projektu izstrādes programmu vadīšanu.

Jau ziņots, ka Zaļo un zemnieku savienība ir nolēmusi valsts kontroliera amatam atkārtoti virzīt Raitu Černaju, kura amata pilnvaru termiņš beidzas 11.decembrī. Savukārt partija "Jaunais laiks" šim amatam izvirzījusi Valsts kontroles padomes locekli Gunu Kalniņu-Priedi.

Latvijas Pirmā partija pēc vairāku kandidātu izvērtēšanas ir nolēmusi valsts kontroliera amatam virzīt Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas priekšsēdētāju Sandru Vilcāni.

Opozīcijā esošā politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" valsts kontroliera amatam izvirzījusi savu partijas biedru Eduardu Žemaiti-Dziceviču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!