Foto: PantherMedia/Scanpix
Ginta Voiciša, kura apsūdzēta par divu savu dēlu slepkavību Baložos un savu vainu notikušajā noliedz, nezina, kurš varētu būt noslepkavojis viņas bērnus, ceturtdien pastāstīja apsūdzētās aizstāvis zvērināts advokāts Normunds Duļevskis.

Mirušo bērnu māte pirmstiesas procesā ir liecinājusi, ka starplaikā viņa ir iegājusi dušā. Pēc dušas iznākusi, lai apskatītos, vai bērniem viss ir kārtībā. Zinot cik viņi ilgi guļ, viņa izgājusi vēl uz brīdi ārā, taču, kad atgriezusies, atradusi viņus bez dzīvības pazīmēm, skaidroja aizstāvis.

"Mans uzdevums šajā lietā ir faktiski ne tik daudz cīnīties par kaut kādu mazāku soda mēru vai cīnīties par Gintas attaisnošanu, bet gan juridiski palīdzēt šo lietu noskaidrot, jo apsūdzētā apgalvo, ka viņa to nav darījusi un vēlas noskaidrot personu, kas to ir izdarījusi," pauda Duļevskis.

Apsūdzība pret Voicišu celta, jo viņa, iespējams, ir nogalinājusi divas personas, kuras ir mazgadīgas, kuras tiešā veidā bija gan psiholoģiski, gan fiziski atkarīgas no personas, kuru prokuratūra uzskata par vainojamu šajā noziedzīgajā nodarījumā.

"Prokurore uzskata, ka abi bērni ir tikuši nosmacēti. Taču saistībā ar šīm ekspertīzēm [bērnu nāves cēloņa noteikšanai] ir būtiskas problēmas, par kurām šobrīd sīkāk nevēlos runāt kamēr neesmu norādījis tās tiesā", pastāstīja aizstāvis.

Tomēr Duļevskis piebilda, ka, "pārbaudot ekspertu atzinumus, tad arī kļūs skaidrs, vai šie eksperti papildu būs izsaucami, lai sniegtu liecības tiesā vai arī būs jāveic papildu ekspertīzes, vai jāveic tās atkārtoti. To visu mēs skatīsimies procesa gaitā. Šobrīd par to runāt ir pāragri".

Tāpat advokāts norādīja, ka ir jautājumi, kas rada lielas šaubas par izmeklēšanas kvalitāti. Ir jautājumi, kas rada šaubas par atsevišķu personu kvalifikāciju. "Vai tie būtu eksperti, vai tās būtu citas personas. Tie ir tie jautājumi, kurus es vēlos noskaidrot, realizējot aizstāvību," klāstīja apsūdzētās pārstāvis.

Savukārt attiecībā uz apsūdzības norādīto, ka Voiciša datorā meklējusi, kā veikt slepkavību, Duļevskis teica, ka viņš katrā ziņā kategoriski nevar apgalvot to, ka viņa kliente ir vai nav vainīga, kā arī to, vai viņa ir meklējusi šādu informāciju.

"Realizējot aizstāvību, mans uzdevums ir noskaidrot, vai tik tiešām šī informācija, kas ir gūta no Gintas datora atbilst viņas pašas faktiskajām darbībām. Ja viņa pati tik tiešām ir to meklējusi un veikusi tās darbības, kas ir beigušās ar viņas dēlu nonāvēšanu, tad neapšaubāmi, ka viņai ir jāsaņem un viņa saņems sodu. Taču šobrīd par to runāt ir daudz par agru," akcentēja aizstāvis.

Apsūdzētās advokātam arī esot šaubas par izmeklēšanas kvalitāti. "Ir jautājumi, kas rada šaubas par atsevišķu personu kvalifikāciju. Vai tie būtu eksperti, vai tās būtu citas personas. Tie ir tie jautājumi, kurus es vēlos noskaidrot, realizējot aizstāvību. Un laiks arī parādīs kāds tur būs rezultāts, " pauda aizstāvis.

Nākamajā tiesas sēdē, kas paredzēta 25.augustā, liecības turpinās sniegt medicīnas personāls, kurš pirmais ieradās notikuma vietā.

Tāpat advokāts skaidroja, ka sākotnēji tiks uzklausīti liecinieki no prokuratūras puses. Proti, tos varētu iedalīt četrās grupās - medicīnas personāls, kurš ieradās notikuma vietā un nesekmīgi veica bērnu reanimācijas pasākumus. Otra liecinieku grupa ir šajās kopmītnēs dzīvojošie (faktiski kaimiņi). Trešās personu grupa ir Voicišas atsevišķi radinieki. Un pēdējā grupa, kurā būtu jāiekļauj apsūdzētās faktiski bijušais vīrs jeb dzīvesbiedrs, ar kuru aizstāvāmā tikās, laika posmā, kad notika šo bērnu nonāvēšana.

Savukārt lietā apsūdzību uzturošā prokurore Jekaterina Kušakova norādījusi, ka, ņemot vērā, ka tiesas process vēl turpinās, plašāku komentāru viņa nesniegs, aģentūrai BNS pavēstīja prokuratūrā.

Rīgas rajona tiesā nonākusi lieta par divu bērnu slepkavību Baložos, kurā uz apsūdzēto sola ir māte.

No apsūdzības izriet, ka bērni mātei traucējuši sakārtot personīgo dzīvi. Viņa datorā meklējusi informāciju, kā bērnus nonāvēt. To viņa paveikusi ar spilvenu, bērnus nosmacējot, liecina apsūdzība.

Voiciša sevi par vainīgu neatzīst.

Tāpat ziņots, ka tiesu psihiatriskajā ekspertīzē sieviete ir atzīta par pieskaitāmu.

11.augustā tiesā liecības sniedza mediķi. Tiesā bija arī viņas ģimene, kura kategoriski atsakās ticēt, ka Ginta noslepkavojusi savus bērnus.

Kopš traģēdijas ir pagājuši 10 mēneši.

Pērn 10.oktobrī Baložos kādā dzīvoklī tika atrasti miruši divi mazi puisēni - pusotru un trīs gadus veci - un aizdomās par bērnu slepkavību tika apcietināta viņu māte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!