Foto: F64
Saistībā ar traģisko negadījumu SIA "Varakļānu veselības aprūpes centrs", kurā, iekrītot lifta šahtā, bojā gāja divus gadus vecs bērns, iestādes vadītājai varētu izteikt aizrādījumu.

Kā pastāstīja Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs ("Vienoti novadam"), pašvaldība šobrīd vēl gaida negadījuma izmeklēšanas rezultātus, taču tiek pieļauta doma, ka aizrādījumi centra vadītājai un domes deputātei Dinai Inķēnai ("Vienoti novadam") tiks izteikti.

Ja kāds ekspluatācijas laikā būtu iedomājies, ka varētu notikt šāda nelaime, lifts, protams, netiku pieņemts, norādīja Justs.

"Šo situāciju ir grūti komentēt. Protams, jebkurš no mums gribētu, lai tas tā nebūtu noticis. Bet ir notikusi vairāku apstākļu sakritība, piemēram, pacēlāja konstrukcija, kas nelaimi izraisījusi. Šobrīd gan vairāk neko pateikt nevarēšu", sacīja priekšsēdētājs.

Sarunas beigās viņš piebilda, ka SIA "Varakļānu veselības aprūpes centrs" vadītāja strādā ļoti enerģiski un daudz, un šobrīd ir grūti pateikt, kas būs pēc izmeklēšanas rezultātu noskaidrošanas.

Savukārt pati centra vadītāja Inķēna atzīst, ka acīmredzot lifta tehniskais risinājums bijis nepilnīgs. Viņa atklāj, ka tāds ir arī pašreizējais Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) slēdziens. PTAC esot konstatējis, ka tehniski lifts šobrīd ir kārtībā, taču tā drošības risinājums ir nepietiekams un nepilnīgs.

Inķēna atklāja, ka lifts šobrīd izmantots netiek. "Tas pirmajā dienā bija ar manu rīkojumu aizslēgts, savukārt pēc divām dienām inspekcija tam uzlika liegumu līdz pārbūvei. PTAC ieteikuši meklēt speciālistus, kas sniedz ieteikumus lifta pārbūvei, jo dzīve ir pierādījusi, ka pārbūve ir nepieciešama," noteica Inķēna.

Liftu ikdienā lietojuši ļoti daudz cilvēku, un neviens nav tā bīstamību pamanījis. Lifts esot pārvietojies ar ļoti minimālu ātrumu, līdz ar to bīstamības sajūtas tajā nav. Jau četrus gadus liftu lietoja salīdzinoši liels daudzums cilvēku. Acīmredzot pietrūka kādas uzmanības, piemēram, no līdzcilvēkiem, sprieda centra vadītāja.

"Varu drošu sirdi teikt, ka neviens nekad nav nācis pie manis un teicis: "Lūk, jums tur ir bīstami". Tajā ir braukuši arī vecāki ar bērniem un nekas tāds no viņiem nebija dzirdēts," apgalvoja Inķēna.

Kā atklāja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Madonas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Gundars Trops, 10.augustā vecāki ar 1,8 gadus vecu zēnu SIA "Varakļānu veselības aprūpes centrā" apciemoja vecmāmiņu. Dodoties prom no apmeklējuma, zēns piegājis pie lifta un attaisījis vaļā lifta durvis. Kamēr gaidījis mammu, zēns ieskrējis liftā, kurā nebija nolaistas drošības žalūzijas. Liftā starp kabīni un sienu ir sprauga. Zēns tajā iekrita un nokrita no trešā stāva, guva politraumas. Naktī uz 11.augustu zēns Rēzeknes slimnīcā nomira.

Policijā uzsākts kriminālprocess. Pašreiz notiek izmeklēšana, tajā iesaistīts arī PTAC un Valsts darba inspekcija, un tuvākajā laikā tiek gaidīts atzinums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!