Foto: LETA

Saeimas par jomu atbildīgie deputāti vērtēs, kādi uzlabojumi darbā ar riska ģimenēm nepieciešami, lai novērstu gadījumus, kad vecāku nolaidības dēļ cieš bērni, informēja parlamenta Preses dienestā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēde par šo jautājumu notiks trešdien, 8. februārī, pulksten 10 Sarkanajā zālē Jēkaba ielā 11.

"Analizējot nesen notikušās nelaimes, kurās gājuši bojā bērni, katrs dienests it kā ir godprātīgi darījis savu darbu. Taču, ja traģiski atgadījumi tomēr notiek, sistēmā acīmredzot kaut kas nav kārtībā. Nepieciešama cieša un koordinēta dienestu sadarbība un informācijas apmaiņa. Taču tā ir tikai viena monētas puse, jo mums nopietni jāraugās arī uz to, kāda ir sabiedrības attieksme pret līdzcilvēkiem. Pajautāsim sev - ko katrs no mums var darīt, lai kaimiņos nenotiek līdzīga traģēdija?" uzsver Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Piedalīties komisijas sēdē aicināts plašs iesaistīto institūciju loks - Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, Labklājības ministrijas, Tieslietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Tiesībsarga biroja, Veselības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Valsts policijas, Rīgas pašvaldības policijas, Valsts probācijas dienesta, Rīgas apgabaltiesas, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Šis jautājums ir aktualizējies pēc vairākām traģēdijām, kurās bijā gāja bērni, kas raisījušas kritiku par attiecīgo notikumu pieļaušanu. Jau vēstīts, ka 3. janvārī Dobelē no narkotiku pārdozēšanas tika atrasti miruši laulātie, kā arī no bada miris pāra deviņus mēnešus vecais zīdainis. Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni. Bērnu organismi no bada bija novājināti.

Pēc šī gadījuma tika vērtēts Dobeles Sociālā dienesta darbs, tomēr nekādas nepilnības netika saskatītas, vien uzsverot nepieciešamību uzlabot iesaistīto pušu sadarbību un informācijas apmaiņu.

Savukārt 17. janvārī Rīgā ugunsgrēkā gāja bojā gadu un astoņus mēnešus veca meitenīte. Ugunsgrēka brīdī dzīvoklī neatradās meitenītes māte, kura, saskaņā ar viņas sākotnēji policijai sniegto informāciju, bija ar paziņu uz brīdi izgājušas no mājas. Dzīvoklis, kurā notika traģēdija, bija šīs mātes paziņas miteklis un ģimene tur pastāvīgi nedzīvoja.

Janvāra otrajā pusē Juglā atrasts miris zīdainis, kuram 12 stundu laikā vecāki nebija pievērsuši uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!