Foto: Valsts policija

Dobeles novada Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā "Makleri" notikušajā traģiskajā negadījumā, kurā gāja bojā četri cilvēki, noplūdis metāns, amonjaks un sērūdeņradis, teica Valsts vides dienesta (VVD) Jelgavas reģionālās vides pārvaldes priekšsēdētāja vietniece Jolanta Ližus.

Viņa stāstīja, ka gāzes noplūde notika, jo sabojājās pretvārsts uz vada, pa kuru no mēslu starpkrātuves pārsūknē šķidrmēslus. Kūtsmēsliem atrodoties slēgtā telpā, tajā veidojoties dažādas gāzes, no kurām galvenās ir metāns, amonjaks un sērūdeņradis.

Ližus skaidroja, ka būtisks kaitējums videi negadījumā nav nodarīts. "Noplūde notika novietnes teritorijā un tikai nedaudz noplūda arī ārpus teritorijas novadgrāvī. Aizbīdnis tika aizvērts ciet un būtisks kaitējums videi nav nodarīts. Izplūde ir lokalizēta un no novadgrāvja arī, ja tur neliela noplūde ir, tas ir kūtsmēslu un ūdens maisījums, kas šobrīd tiek atsūknēts," pavēstīja Ližus. Viņa piebilda, ka nav iespējams pateikt, cik liels apjoms kūtsmēslu noplūda.

Jautāta par tehnikas sabojāšanās iemesliem, Ližus norādīja, ka tehniskas ekspertīzes VVD neveic, bet jebkura tehnika var sabojāties, tādējādi tā, visticamāk, nav cilvēku neizdarība.

Piektdienas pēcpusdienā saņemta informācija no Dobeles novada Jaunbērzes pagasta, kur zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūduši indīgi izgarojumi, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki. Vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Zemnieku saimniecība, kurā notikusi gāzes noplūde, ir "Makleri", kas atrodas Mazzariņos, Jaunbērzes pagastā, apstiprināja Valsts policijā. Saimniecības īpašnieks ir Edgars Maklers.

Uzņēmumu datu bāzes "Lursoft" informācija liecina, ka 2015.gadā saimniecība strādājusi ar 234 941 eiro lielu apgrozījumu un 168 149 eiro lieliem zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!