Foto: DELFI

Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa (LVAK) sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību (LRS) jau piecpadsmito gadu aicina iedzīvotājus meklēt gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu, portālu "Delfi" informēja akciju rīkotāju pārstāvji. Pagaidām uz 2017. gada vārda titulu pretendē vārdi "trampisms", "bikiņš" ("bikini" vietā) un "vizītvietne" ("profils"). Gada nevārds lielākoties saistās ar anglismiem un arī rusismiem.

Kā informēja LVAK, rīkotāji pieteikumus saņem augu gadu. Pirmie ienākuši jau 2017. gada janvārī, kad tikko bija noslēgusies iepriekšējā gada aptauja.

Gada vārds – spilgtākais un trāpīgākais pēc latviešu valodas likumībām veidotais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai popularitāti atguvis 2017. gadā.

Gada nevārds – nejēdzīgākais darinājums vai nevajadzīgākais svešķermenis, kas valodā parādījies vai manāmi izplatījies 2017.gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi (piemēram, pēc citu valodu parauga).

Gada spārnotais teiciens – spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2017. gadā.

LVAK gaida iesūtījumus arī papildu kategorijā "gada savārstījums" – nesakarīgākais vārdu virknējums, kas nopietni domātā tekstā dzirdēts vai lasīts 2017. gadā, piemēram, "mobilitātes pakotnes ceļu maksas priekšlikumi", "publiskās personas iestāžu augstākā līmeņa vadītāji vai privāto tiesību juridiskās personas valdes vai padomes locekļi", "demonstrēt mugurkaulu", "kompetencēs balstīta izglītība", "Par ko vēlēsi, ar to dzīvosi!" un citi.

Kā atzīmē LVAK, lielākā daļa iesūtījumu nāk no publiskajā telpā lasītajiem vai dzirdētajiem tekstiem. Joprojām noturīga ir interese par jaunvārdu darināšanu, piemēram, "slinkvalodība" (savas valodas nelietošana saziņā ar cittautieti), "virpnis", "griezulis" – kā, iespējams, veiksmīgāki vārdi "grozāmgrābšļa" vietā, "spožmirkļi" angļu "highlights" vietā, "Atkrāpies!". 2017. gadā iesūtīto vārdu krājumā ir arī "čīkstulēšana", "panorāmpatriots", "aizgājināšana" un citi.

Pagaidām uz 2017. gada vārda titulu pretendē vārds "trampisms", "bikiņš" ("bikini" vietā) un "vizītvietne" ("profils").

Gada nevārds lielākoties saistās ar daudzajiem anglismiem, piemēram, "kapkūka", "patronēt", "raritāte", "remigranti", "ābolu koks" un arī rusismiem: "dienas garumā", "pamainīt", "(lai radio) labi klausās".

2017. gada spārnotā teiciena kategorijā pamanīts, piemēram, izteikums "sarunu festivāls "Rīdzene"", "Latvijā top elfu vienība cīņai ar Krievijas interneta troļļiem", "džipu sociāldemokrātija", "cilvēki Stacijas laukumā bauda Aišu", "esmu tajos darbiņos, ministros un tā tālāk".

Ieteikumus līdz 19. janvārim var sūtīt uz e-pasta adresi gadavards@inbox.lv vai pa pastu: ar norādi "Gada vārds" Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopai, Merķeļa ielā 13, Rīgā, LV-1050.

Jau ziņots, ka par 2016. gada vārdu atzīts vārds "jaunuzņēmums", bet 2016. gada spārnotā teiciena tituls piešķirts boksera Maira Brieža izteikumam "Mans dopings ir mana tauta".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!