Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) kategoriski noliedz sociālajos tīklos izskanējušās ziņas par to, ka šīs nedēļas nogalē Nacionālajos bruņotajos spēkos būtu izsludināta trauksme vai ārkārtas situācija.

"Armija ir armija, karavīru gatavības pārbaudes bija, ir un būs," uzsver Pabriks, norādot, ka šīm gatavības pārbaudēm nav nekādas saistības ar Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad 2013", kas laika posmā no 20. līdz 26. septembrim norit Baltkrievijā, Kaļiņingradas apgabalā un Baltijas jūrā.

Viens no cilvēkiem, kas nedēļas nogalē sociālajos tīklos ziņoja par ārkārtas situācijas izsludināšanu Latvijas armijā, bija polittehnologs Jurģis Liepnieks, kurš 21. septembrī savā "Twitter" kontā rakstīja: "Ja valsts armija izsludina trauksmi, valsts iedzīvotāji nebūtu par to jāpainformē, jāpaskaidro kas un kā?"

Iepriekš Pabriks pauda, ka šobrīd ir vairāki iemesli, lai domātu, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgi rīkotajām militārajām mācībām "Zapad 2013", kuras aizsākās piektdien, nav aizsardzības mērķi. "Zapad 2013" ēnā ir palikušas citas, piemēram, Baltkrievijā aizsāktās abu valstu mācības "Zaimoģeistvije", kurā tiek stiprināta abu valstu savstarpējā sadarbība militārajā jomā.

20.septembrī Krievijas un Baltkrievijas teritorijā aizsākās militārās mācības "Zapad 2013", kuras norisināsies līdz 26.septembrim. Lai arī to scenārijs paredz cīņu pret teroristiskiem un nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem, kas šķērsojuši Krievijas sabiedrotās Baltkrievijas robežu, eksperti norāda, ka, visticamāk, tajās tiks izspēlēts uzbrukums Baltijas valstīm.

Krievija iepriekšējās militārās mācības " Zapad" aizvadīja 2009.gadā. Lai gan oficiāli tās bija nosauktas par aizsardzības mācībām, lai nodrošinātu stratēģisku stabilitāti reģionā, šo manevru scenārijā bija iekļauti simulēti uzbrukumi Baltijas valstu teritorijai un preventīvs kodoluzbrukums Varšavai. Šīs mācības izpelnījās asu Baltijas valstu, Polijas un NATO kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!