Trauksmes sirēnu gatavību pārbaudīs divas reizes gadā – maijā un novembrī, ieslēdzot trauksmes sirēnas uz sešām minūtēm, paredz valdības apstiprinātie noteikumi par civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas izveidošanas, izmantošanas un finansēšanas kārtību.
Valdības Komunikācijas departamentā informēja, ka par trauksmes sirēnu gatavības pārbaudi iedzīvotājus informēs trīs dienas pirms un nekavējoties pēc trauksmes sirēnu ieslēgšanas masu informācijas līdzekļos.

Civilās trauksmes uzdevums ir nodrošināt trauksmes sirēnu darbību iedzīvotāju brīdināšanai. Apziņošanas uzdevums ir izziņot katastrofu, izsludinātu ārkārtējo situāciju, izņēmuma stāvokli vai mobilizāciju, informēt iedzīvotājus par rīcību katastrofas, izsludinātas ārkārtējas situācijas, izņēmuma stāvokļa vai mobilizācijas gadījumā un informēt citas valstis par apdraudējuma iespējamu pārrobežu iedarbību.

Noteikumi paredz, ka valsts institūcijas un pašvaldības nodod Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam valsts un pašvaldību īpašumā vai valdījumā esošo telpu daļas bezatlīdzības lietošanā trauksmes sirēnu un to vadības bloku uzstādīšanai. Ja nepieciešams, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests trauksmes sirēnas uzstāda uz citām ēkām un būvēm, noslēdzot līgumus ar šo objektu īpašniekiem.

Rūpniecisko avāriju riska objekti un citi sprādzienbīstami, ugunsbīstami un īpaši svarīgi objekti veidos vietējās sistēmas, lai apdraudējuma gadījumā brīdinātu objekta darbiniekus un iedzīvotājus, kuri atrodas apdraudējuma bīstamo faktoru iedarbības zonā, un informētu par veicamajiem aizsardzības pasākumiem.

Informāciju par iespējamo apdraudējumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņem no juridiskām vai fiziskām personām, bet par izsludinātu ārkārtēju situāciju, izņēmuma stāvokli vai mobilizāciju - no attiecīgām valsts institūcijām.

Rūpniecisko avāriju riska un citi sprādzienbīstami, ugunsbīstami un īpaši svarīgi objekti apdraudējuma gadījumā iedarbina vietējās sistēmas un par to nekavējoši ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam.

Sistēmas gatavību darbam savas kompetences ietvaros kontrolē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, Aizsardzības ministrija, Satiksmes ministrija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!