Foto: A. Stiglics
Katru gadu svētku brīvdienās vērojams līdz pat 50% traumu pieaugums, kur daļa no tām gūtas reibuma stāvoklī, tāpēc Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) ārsti aicina sabiedrību garajās Jāņu brīvdienās atbildīgi izturēties pret savu drošību, nebūt pārgalvīgiem un būt piesardzīgiem ar alkohola lietošanu.

"Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, TOS medicīnas personāls jau tagad ir bažās par gaidāmajām brīvdienām un milzīgo traumu skaita pieaugumu, kas sagaidāms gan svētku laikā, gan tieši pēc svētkiem," preses paziņojumā medijiem rakstīja TOS.

Ņemot vērā gaisa temperatūru, slimnīcā jau vērojams pacientu skaita pieaugums, liela daļa traumu gūtas alkohola reibumā, rīkojoties pārdroši, neapdomīgi un neskaidri izvērtējot situāciju.

Kā preses paziņojumā norādīja TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš, sagaidāmās traumas ir visa veida potīšu kaulu lūzumi, pleca kaula lūzumi un citas traumas. Traumas gūs gan neapdomīgi rīkojoties ar asiem priekšmetiem virtuvē, gan kailām kājām spēlējot futbolu slapjā zālē un tamlīdzīgi. Sasilstot ūdenim peldvietās, klāt nāk arī traumas, ko iegūst, lecot ūdenī.

Zariņš skaidroja, ka noteikti nevajag ūdenī lēkt uz galvas, lai cik pārbaudīta vai zināma ir peldvieta, jo situācija ūdenstilpnē var būt mainījusies, un nekad nevar paredzēt, kas lēciena vietā atrodas zem ūdens.

Uz galvas lecot ūdenī, gūtās traumas parasti ir letālas vai traumu rezultātā tiek gūta paralīze uz mūžu. Arī šogad TOS ir jau nonākuši pacienti ar šādi gūtām traumām.

Visā valstī šobrīd trūkst medicīnas personāls un slimnīcās gaidīšanas laiks, pat ar nelielu traumu, var sasniegt vairākas stundas, tai skaitā operācijas var tikt atliktas pat vairākas dienas. Tāda situācija ir gan ņemot vērā piesardzības pasākumus sakarā ar Covid-19 vīrusa izplatību, gan personāla trūkumu. TOS slimnīcā nonāk ne tikai pacienti no Rīgas, bet arī no visas Latvijas.

Jau vēstīts, ka arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule aicina Latvijas iedzīvotājus Jāņus svinēt "savos burbuļos" kopā ar ģimenes locekļiem un zināmiem draugiem, mazāk tiekoties ar nepazīstamiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!