Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Šo trešdien, 15. martā, sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kurā tiks skatīts opozīcijas deputātu iesniegtais iekšlietu ministres Ināras Mūrnieces (NA) demisijas pieprasījums.

Saeimā portālu "Delfi" informēja, ka trešdien sasaukta parlamenta ārkārtas sēde, kurā deputāti spriedīs par opozīcijas sagatavoto lēmuma projektu par neuzticības izteikšanu aizsardzības ministrei.

Minēto lēmuma projektu iesnieguši deputāti Ainārs Šlesers (LPV), Aleksejs Rosļikovs )S!), Mārcis Jencītis (LPV), Linda Liepiņa (LPV), Ramona Petraviča (LPV), Oļegs Burovs (LPV), Vilis Krištopans (LPV), Kristaps Krištopans (LPV), Edmunds Zivtiņš (LPV), Ričards Šlesers (LPV), Nataļja Marčenko-Jodko (S!), Svetlana Čulkova (S!), Viktors Pučka (S!), Igors Judins (S!), Jekaterina Dorošķeviča (S!), Iļja Ivanovs (S!), Viktorija Pleškāne (S!) un Jefimijs Klementjevs (S!).

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc frakcijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) iniciatīvas ir savākti 18 Saeimas deputātu paraksti, lai pieprasītu aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) demisiju un demisijas pieprasījums ceturtdien iesniegts Saeimā.

"Latvija pirmajā vietā" pārstāve Līga Krapāne portālam "Delfi" stāstīja, ka demisijas pieprasījuma iemesls ir Aizsardzības ministrijas (AM) 220 miljonus eiro vērtais pārtikas iepirkums, par kuru AM pēc pārbaudes sākusi dienesta izmeklēšanu un kura dokumentāciju pārbauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

"Šis pieprasījums balstās AM skandalozajā iepirkumā, kas noslēdzās ministres pilnvaru laikā un par kuru nu jau ierosināta dienesta izmeklēšana un atstādinātas ministrijas amatpersonas," norāda Krapāne.

Kā norāda LPV, iepirkums, kas uzsākts bijušā ministra Arta Pabrika (AP) laikā, tika pabeigts jau Mūrnieces laikā, kas uzliek ministrei tiešu politisku atbildību par noslēgto līgumu.

Uz "Delfi" jautājumu, vai Mūrniecei ir jāuzņemas atbildība par iepriekšējā ministra darbības laikā iesāktu iepirkumu, Krapāne atbildēja apstiprinoši, sakot, ka ministre stājās amatā pirms uzsāktais iepirkums bija noslēgts.

"Tur ir ļoti daudz jautājumu, vai ministre tiešām nebija informēta par šādas milzīgas summas iepirkumu, stājoties amatā. Viņa tiešām netika informēta? Vai viņa nepainteresējās? Viņai bija visas iespējas to izdarīt," pauda Krapāne.

LPV paziņojumā presei norāda, ka "pamatotas bažas raisa izskanējusī informācija par to, ka pārsimt miljonu lielo iepirkumu uzvarējušā uzņēmuma īpašniekiem ir cieša saistība ar atsevišķām politiskām partijām, kas varētu būt sekmējušās šo uzvaru".

"Iespējams, tieši šie politiskie sakari ir sekmējuši konkrētā uzņēmuma uzvaru simtiem miljonu eiro lielajā iepirkumā. Ja tas tiešām tā ir, tad tā ir kaunpilna ēna par valdošo ''draugu būšanu'' AM, kam jārūpējas par Latvijas pilsoņu drošību," paziņojumā medijiem norāda Krapāne.

Mūrniece arī pati netieši esot atzinusi savu atbildību par parakstīto līgumu, uzskata LPV.

Tam likumsakarīgi būtu jāseko paziņojumam par labprātīgu atkāpšanos no amata. "Diemžēl, Latvijā šī tradīcija uzņemties politisku atbildību nav populāra. Tādēļ seko šis deputātu parakstītais demisijas pieprasījums," norāda LPV.

AM ar iepirkumu saistītos dokumentus nosūtījusi KNAB jau pagājušā gada rudenī, līdz ar to Mūrniece nevarējusi nezināt par šo faktu, norādījis politiskais spēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!