Foto: Shutterstock

Trešdien, 10. februārī, tiks uzsākta sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcinācija pret Covid-19, otrdien notikušajā preses konferencē atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP). Tāpat valdībā tika apstiprinātas prioritāri vakcinējamās personu grupas, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā (VM).

Atbildot uz portāla "Delfi" preses konferencē uzdoto jautājumu, vai, piemēram, senioriem, kuri ir pieteikušies vakcīnas saņemšanai caur ģimenes ārstiem, tas vēlreiz ir jādara, izmantojot pieteikšanos vietnē "manavakcina.lv", Pavļuts skaidroja: "Pieteikšanās "manavakcina.lv" nekādā ziņā nav obligāta. Tā ir brīvprātīga rīcība, tāpat kā vakcinācijas process ir brīvprātīgs. Par senioriem jo īpaši nevajag satraukties, jo ar senioriem mēs strādājam jau tagad. Ja seniors piesakās, tas ir ļoti labi, arī šī informācija mums noder."

Viņš norādīja, ka informāciju par vakcinējamajiem cilvēkiem VM iegūst no vismaz četriem dažādiem avotiem – ģimenes ārstiem, nacionālajiem reģistriem un nākotnē, kad nonāks līdz tam, kad varēs arī citus sabiedrības locekļus vakcinēt, kas strādā darba kolektīvos, vērsīsies arī pie darba devēja. Vieni no pirmajiem būtu izglītības iestāžu darbinieki, viņš atklāja.

Kā skaidroja Pavļuts, vakcinācijas rinda tiks veidota no dažādiem avotiem, "izķerot jebkādas dublēšanās, identificējot konkrētos cilvēkus".

Pavļuts atgādināja, ka seniori, kuri vēlas paši pieteikties, no rītdienas to varēs izdarīt telefoniski. Plašāk par šo iespēju var lasīt šeit.

"Neviena vēlme netiks palaista garām, vienalga, kādā veidā mēs uzzināsim, ka cilvēks ir liekams sarakstā, mēs ar šo informāciju strādāsim," apstiprināja ministrs.

Tāpat viņš sacīja, ka interese par "manavakcina.lv" ir liela, kas ir iespēja plašākai sabiedrībai paust savu gribu un pieteikties vakcīnas saņemšanai. Pieteikumos norādītā informācija ir ļoti svarīga un noderīga, lai varētu zināt konkrētus cilvēkus, ar viņus identificējošiem datiem, atsevišķos gadījumos arī par viņu hroniskām saslimšanām, skaidroja ministrs.

Ministrijā norādīja, ka, nosakot prioritāri vakcinējamās sabiedrības grupas, ir vadījusies pēc medicīniskām un epidemioloģiskām indikācijām:

1. personas, kas ir pakļautas visaugstākajam inficēšanās riskam un kas ir saistītas ar pastāvīgu uzturēšanos iestādēs ar visaugstāko Covid-19 izplatības risku (piemēram, ārstniecības personas, ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti u. c.);

2. personas, kurām Covid-19 inficēšanās saistīta ar smagiem veselības traucējumiem un nāvi (piemēram, seniori, personas ar hroniskām slimībām, personas, kurām tiek veiktas nopietnas medicīniskas manipulācijas);

3. personas, kuras uzturas paaugstinātas inficēšanās apstākļos, kur nav iespējams ievērot distancēšanos, un kuras saskaras ar lielu skaitu citu cilvēku, tādējādi veicinot infekcijas pārnešanu plašāk sabiedrībā (piemēram, izglītības iestāžu pedagogi).

Apstiprinātās prioritārās grupas:

Veselības aprūpes darbinieki (kas aprūpē Covid-19 pacientus, ārstniecības personas slimnīcās, ambulatori un izglītības iestādēs, ģimenes ārsti, farmaceiti u.c.), pacienti ar nopietnām medicīniskām indikācijām vai gaida nopietnas manipulācijas (piem. onkoloģiskie, gaida operāciju, ilgstoši stacionārā u.c.);

• Sociālās aprūpes centri (un pielīdzināmi), kritiskās amatpersonas valsts darbības nepārtrauktībai un drošībai;

• Seniori virs 70 gadiem, pacienti ar noteiktām hroniskām slimībām un viņu mājsaimniecības, kā arī personas, kas mājās aprūpē smagi slimos;

• Izglītības iestāžu darbinieki, operatīvo dienestu darbinieki, NBS, Ieslodzījuma vietu un Valsts probācijas dienesta darbinieki, energoapgādes kritiski svarīgie darbinieki;

• Personas speciālās iestādēs (ieslodzījumā, patversmēs);

• Nozaru kritiski svarīgie darbinieki, reliģisko organizāciju personāls;

• Uzņēmumu darbinieki, kas sastopas ar lielu skaitu cilvēku, uzņēmumu darbinieki lielos kolektīvos & jāstrādā kopā, ekonomikai svarīgāko uzņēmumu darbinieki;

• Visi pārējie iedzīvotāji.

Saskaņā ar Latvijā apstiprināto vakcinācijas pret Covid-19 plānu, 5. februārī darbu uzsāka Covid-19 vakcīnas agrīnās pieteikšanās vietne www.manavakcina.lv, kur uz 9. februāra pulksten 10 jau 64 000 iedzīvotāji pieteikušies savai vakcīnai.

Rīt, 10. februārī darbu uzsāks jau otrs no kopā četriem plānotajiem pieteikšanās veidiem – bezmaksas tālruņa līnija 8989. Visiem iedzīvotājiem, arī tiem, kas atrodas prioritārajās grupās, ir jāpiereģistrējas vai nu vietnē www.manavakcina.lv, vai arī pa tālruni 8989 (no 10. februāra).

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV/PCL) iepriekš jau norādīja, ka sociālās aprūpes centri ir gatavi uzsākt savu klientu vakcināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!