Foto: DELFI

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) lūgumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēt 35 152,10 latu trihinelozes uzliesmojuma apkarošanai.

ZM valdībā iesniegtajos dokumentos norāda, ka saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem 2011.gadā Latvijā cilvēku saslimšanas gadījumu skaits ar trihinelozi palielinājies par 400% un kopā valstī reģistrēti 63 saslimšanas gadījumi.

Ministrijā atzīmē, ka saslimstības līmenis pērn daudzkārt pārsniedz iepriekšējos gados reģistrēto apmēru - 2007. un 2008.gadā reģistrēti četri saslimšanas gadījumi, bet 2009. un 2010.gadā - deviņi saslimšanas gadījumi. Saslimšanas gadījumi ar trihinelozi 2011.gadā biežāk reģistrēti Daugavpilī un Daugavpils reģionā.

2012.gada pirmajos septiņos mēnešos konstatēti 43 cilvēku saslimšanas gadījumi ar trihinelozi.

Saskaņā ar SPKC datiem visi saslimušie inficējušies, lietojot uzturā dažādus ēdienus, kas pagatavoti no cūkgaļas. Lietojot uzturā cūkgaļu, kas iegūta privātā saimniecībā, nokaujot cūku savam patēriņam, inficējušies 9% cilvēku no visiem saslimušajiem. Savukārt 7,5% cilvēku uzturā lietoja meža cūkas gaļu, bet pārējie saslimušie cilvēki cūkgaļu un dažādus cūkgaļas produktus iegādājušies oficiālās tirdzniecības vietās.

Saskaņā ar SPKC datiem Latvijā 2011.gadā kautuvēs un medījumu apstrādes uzņēmumos apstrādātas un uz trihinelozi izmeklētas 330 meža cūkas, no kurām divām konstatēts trihinelozes ierosinātājs. Savukārt 2012.gada pirmajā ceturksnī kautuvēs un medījumu apstrādes uzņēmumos apstrādātas un uz trihinelozes ierosinātāju klātbūtni izmeklētas 124 meža cūkas, no kurām divās konstatēts trihinelozes ierosinātājs.

ZM norāda, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šā gada martā ir uzsācis trihinelozes ierobežošanas pasākumus un paredzējis tos īstenot līdz 2012.gada 31.decembrim, lai konstatētu iespējamo trihinelozes izplatības vietu un citu.

Valdības no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlētie 35 152,10 latu tiks izmantoti, lai kompensētu PVD un iesaistītajām laboratorijām izdevumus, kas radušies trihinelozes uzraudzības un ierobežošanas pasākumu īstenošanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!