Trijām no četrām Skotijas skolniecēm, kas 29.jūnijā tika hospitalizētas ar sākotnējo diagnozi – akūts enterokolīts jeb caureja, pēc laboratorisko pārbaužu veikšanas konstatēta salmoneloze, tas nozīmē, ka caureju izprasījusi salmonellas baktērija, portālu “Delfi” informēja Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA).

Veicot uzliesmojuma epidemioloģisko analīzi, SVA epidemiologi konstatēja, ka saslimušās meitenes ar salmonelozi inficējušās kādā Jelgavas kafejnīcā, kur grupas bērni kopā ēduši vakariņas.

Lai gan nevienam no ēdināšanas uzņēmumā darbiniekiem salmonella netika konstatēta, grupveida saslimšanas gadījuma epidēmijas līknes specifika liecina par viena avota izraisītās slimības uzliesmojumu. Bez tam, analītiskā pētījuma gaitā aprēķinātais relatīvā riska koeficients norāda uz vienu ēdienu – picu ar sieru.

Grupas dalībnieku vidū oficiāli reģistrēti seši saslimšanas gadījumi, no tiem četri bērni tika hospitalizēti Jelgavas slimnīcā un pēc tam pārvesti Rīgas Bērnu klīnikās universitātes slimnīcu, pēc dažām dienām izrakstīti, bet divi ārstējās ambulatoriski. Veicot grupas dalībnieku aptauju epidemioloģiskās izmeklēšanas gaitā, konstatēti vēl četri bērni, kuri norādīja uz līdzīgām slimības pazīmēm.

Šobrīd jauniešu grupa, kas Latvijā ieradās apmaiņas grupa ietvaros, jau ir atgriezusies Skotijā. Sabiedrības veselības aģentūra ir informējusi Skotijas Sabiedrības veselības aģentūru par notikušo un sniegs arī papildu informāciju, ja tāda tiks pieprasīta.

Skotijas bērnu un jauniešu grupa 32 cilvēku sastāvā, ieradās Latvijā apmaiņas programmas ietvaros, kā arī plānoja kā viesi uzstāties 9.Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!