Foto: stock.xchng
Februāra pēdējās trīs dienās putekļu PM10 koncentrācija Brīvības ielā, Rīgā, pārsniedza pieļaujamo slieksni, savukārt 1.martā tā bija tuvu tam, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

PM10 - gaisā suspendēto cieto daļiņu, kuru diametrs ir līdz desmit mikrometriem, - vidējais daudzums gaisā Brīvības ielā 27.-29.februārī sasniedza 50-76 mikrogramus kubikmetrā, savukārt 26.februārī un 1.martā bija nepilni 50 mikrogrami.

Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas nosaka, ka PM10 vidējai koncentrācijai nevajadzētu pārsniegt 50 mikrogramu kubikmetrā diennaktī un 20 mikrogramu kubikmetrā gadā.

Brīvības ielā gaisa piesārņojumu palielina intensīvā satiksme. Mērījumi tiek veikti arī Kronvalda bulvārī, kur putekļu daudzums aizvadītajās dienās bijis divas trīs reizes mazāks.

Liepājā un Rēzeknē sīko daļiņu PM10 koncentrācija nav pārsniegusi normu.

Veselības inspekcijas mājas lapā pieejamā informācija liecina, ka gaisā suspendētās cietās daļiņas ir plaši izplatīts gaisa piesārņojums, kas palielina saslimstību ar elpošanas orgānu un sirds-asinsvadu slimībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!