Foto: F64

Iekšlietu ministrijas (IeM) darbinieki pēdējos trīs gados nav izdarījuši nevienu disciplinārpārkāpumu, bet pagājušajā gadā neviens disciplinārpārkāpums nav bijis arī no ministrijas padotībā esošā Veselības un sporta centra darbinieku puses, liecina informācija IeM un tās padotības iestāžu disciplinārās prakses 2013.gada gala pārskatā.

Kopumā 2013.gadā IeM un tās padotībā esošo iestāžu darbinieki izdarījuši 938 disciplinārpārkāpumus, kas ir par 8% vairāk nekā 2012.gadā un par 15% vairāk nekā vēl gadu iepriekš. Arī ministrija pārskatā secinājusi, ka pēdējo divu gadu laikā konstatēto disciplinārpārkāpumu skaitam bijusi tendence vienmērīgi pieaugt.

640 disciplinārpārkāpumus izdarījuši Valsts policijas darbinieki, un tas ir par gandrīz 10% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt 167 disciplinārpārkāpumi bijuši Valsts robežsardzes darbiniekiem, kas ir par 14% mazāk nekā 2012.gadā. Disciplinārpārkāpumu skaita pieaugumu piedzīvojis arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kurā disciplinārpārkāpumi konstatēti 114 darbiniekiem, kas ir par 56% vairāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt seši disciplinārpārkāpumi bijuši Drošības policijas darbiniekiem, bet pieci - Nodrošinājuma valsts aģentūras darbiniekiem. Mazāk disciplinārpārkāpumu darbinieku rīcībā konstatējusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde un Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Katrā no iestādēm darbinieki izdarījuši trīs disciplinārpārkāpumus.

Ievērojami lielākā daļa jeb 94% no visiem pērnā gada disciplinārpārkāpumiem saistīti ar dienesta pienākumu pildīšanu, teikts pārskatā. Ar dienesta pienākumu saistīto pārkāpumu skaits pēdējos gados ir pieaudzis gandrīz par 9%. Tāpat kā divos iepriekšējos gados, pērn visraksturīgākā ar dienesta pienākumu pildīšanu saistīto disciplinārpārkāpumu izpausme bijusi nepienācīga dienesta pienākumu pildīšana vai pienākumu nepildīšana, kā arī nepamatots darba kavējums, par ko kopumā bijuši 793 disciplinārpārkāpumi. No tiem lielākoties jeb 535 gadījumos disciplinārpārkāpumi bijuši Valsts policijas darbiniekiem.

92 disciplinārpārkāpumi bijuši saistīti ar profesionālās ētikas un uzvedības noteikumu neievērošanu, bet 54 pārkāpumi bijuši par atrašanos interešu konfliktā, no kuriem visi izpaudušies kā amatu savienošanas ierobežojumu neievērošana. 20 pārkāpumus iekšlietu sistēmas darbinieki pieļāvuši, nepamatoti izpaužot dienesta informāciju vai nozaudējot šādas informācijas nesēju, savukārt sešos gadījumos pārkāpumi saistīti ar pilnvaru pārsniegšanu, kas izpaudusies kā vardarbība pret kādu personu.

Tikai viens pārkāpums bijis saistīts ar noteiktās kārtības neievērošanu rīcībā ar dienesta šaujamieroci.

Savukārt disciplinārpārkāpumu, kuri nav saistīti ar dienesta pienākumu pildīšanu, skaits palicis nemainīgs salīdzinājumā ar iepriekšējo pārskata gadu.

No 2013.gadā reģistrētajiem disciplinārpārkāpumiem 33 izdarīti alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Pārskatā norādīts, ka pagājušajā gadā nav bijuši disciplinārpārkāpumi par dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgos nolūkos, bet pēdējos trīs gados, ieskaitot 2013.gadu, nav bijuši disciplinārpārkāpumi, kas izpaudušies ar diskriminējošu, rasistisku vai rasu aizskarošu rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!