Foto: LETA

Trīs gadu laikā mediķu atalgojuma palielināšanai ir novirzīti 364 miljoni eiro, otrdien, 25. janvārī, valdības sēdē prezentējot Veselības ministrijas (VM) līdz šim paveikto šīs valdības pastāvēšanas laikā, sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Kā liecina Pavļuta prezentētais valdības sēdē, no 364 miljoniem eiro 183 miljoni eiro papildu nozarē strādājošo atalgojumam piešķirti pērn, bet 35 miljoni eiro – šogad. Tāpat 170 miljoni eiro izlietoti piemaksās nozares darbiniekiem par darbu Covid-19 apstākļos, 5,6 miljoni eiro paredzēti maksas rezidentu algām šogad, kā arī trīs miljoni eiro – šogad piešķirtie papildu līdzekļi māsu izglītībai.

Runājot par citiem šajā laikā paveiktajiem darbiem, Pavļuts uzsvēra, ka ir ieviesti plašāki valsts apmaksāti veselības pakalpojumi, piemēram, atbrīvojums no līdzmaksājumiem 2. grupas invalīdiem, pieejamāka ģimenes ārstu aprūpe sociālās aprūpes centros, plašāka valsts apmaksāta medicīniskā apaugļošana, ilgstoša skābekļa terapija mājās, kā arī atbalsts vēža pacientiem un psihiskajai veselībai.

Pavļuts sacīja, ka divi no trim valdības gadiem pagājuši Covid-19 pandēmijas zīmē. Runājot par pandēmijas apkarošanu, viņš uzsvēra, ka pēc lēnāka starta Latvija ir labākās pozīcijās vakcinācijas pret Covid-19 jautājumā Eiropas Savienībā, jo šobrīd ir vakcinēti vairāk nekā 80% pieaugušo.

Tāpat viņš uzsvēra, ka veselības krīzē notikusi virzība ar modernām tehnoloģijām – inficēšanās gadījumu izsekošanas aplikācija, digitālie sertifikāti, testēšana. Tāpat ir iegādāts un no citām valstīm saņemts aprīkojums un iekārtas, kas noderēs arī nākotnes izaicinājumiem, uzsvēra ministrs.

Runājot par nākotni, Pavļuts sacīja, ka ir plānots strādāt pie primārās veselības stiprināšanas, digitālās veselības uzlabošanas, ieviest jauno mediķu atalgojuma modeli, kā arī slimnīcu līmeņošanu.

Ziņots, ka svētdien, 23. janvārī, apritēja trīs gadi, kopš strādā Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdība.

Kariņa vadītā valdība ir 40. Latvijas vēsturē un kopš neatkarības atjaunošanas 1990. gadā šī bija visilgāk veidotā valdība, jo parlamentā pārstāvētajām partijām bija nepieciešami trīs ar pus mēneši, lai vienotos par Ministru kabinetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!