Foto: LETA

Kopumā ar saindēšanos Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nonākuši septiņi bērni no Siguldas bērnudārziem, piektdien vēsta LTV raidījums "Panorāma". Piektdien vakarā trīs bērni joprojām smagā stāvoklī atrodas slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā.

Aizvadītajās brīvdienās un pirmdien BKUS nonākuši pieci bērni vecumā no trīs līdz sešiem gadiem ar akūtu zarnu infekcijas izraisītu saslimšanu, un trīs bērnu stāvoklis ir ļoti smags. Savukārt piektdien hospitalizēti vēl divi bērni ar aizdomām par inficēšanos ar mikroorganismu "E.Coli" jeb zarnu nūjiņu.

Trīs bērni ir smagā stāvoklī un viņu dzīvība ir apdraudēta, raksta portāls. Bērniem ir atteikušās darboties nieres un asiņaina caureja. “Intensīvās terapijas nodaļā esošo bērnu stāvoklis ir grūts. Pagaidām par bērnu veselības stāvokļa prognozi ir grūti runāt,” intervijā ziņu raidījumam “Panorāma” norādīja BKUS infektoloģe Liene Smane. Slimnīcā šodien atvesti vēl vairāki bērni no Siguldas, kurus pārbaudīja un palaida mājās.

Katru gadu Latvijā vismaz diviem līdz trīs cilvēkiem mediķi konstatē zarnu nūjiņas izraisītu infekciju. Tomēr gadījumi, kad baktērijas ietekmē tieši nieres un tik smagā veidā, kā bērniem Siguldas bērnudārzos, ir ārkārtīgi reti, un šis gadījums liecina par ļoti retas zarnu nūjiņas paveida uzliesmojumu.

Inficēšanās iemesli visbiežāk saistīti ar nepietiekamu higiēnu – gan pārtikas produktu, gan roku nenomazgāšanu, gan citu sanitāro prasību neievērošanu. Lai inficētos ar bīstamo baktēriju, pietiek vien ar termiski neapstrādātas gaļas vai nepietiekami nomazgāta augļa apēšanu. Infekciju var izplatīt arī virtuvē, ar vienu nazi griežot gan augļus, gan gaļu, vai arī ēdot netīrām rokām.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar līdzīgu baktēriju konstatēta pirms diviem gadiem. Toreiz to konstatēja desā, norāda "Panorāma".

"Vēsturiski šādi uzliesmojumi bija vairāk saistīti ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, piemēram, gaļas produktiem vai nepasterizētu pienu, bet pēdējos gados konstatējam vairākus saslimšanas gadījumus, kas ir saistīti ar ne-dzīvnieku izcelsmes produktiem. Pārsvarā tie ir svaigi augļi, dārzeņi," raidījumam stāstīja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

Arī konkrētajā Siguldas gadījumā speciālistu aizdomas krītot uz arbūziem. Saslimušajiem bērniem ir apdraudēta nieru darbība, kas liecina par ļoti reta zarnu nūjiņas paveida uzliesmojumu. Vieglākā formā zarnu nūjiņas radītās infekcijas ārstē slimnīcā un, lai izveseļotos, pietiek ar dažām dienām. Līdz intensīvās terapijas nodaļai nonākot retais, uzsver "Panorāma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!