Foto: Publicitātes foto

Lai stiprinātu konkurētspēju gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā un nodrošinātu kvalitatīvas izglītības piedāvājumu, trešdien, 8. jūlijā, svinīgi parakstīts sadarbības memorands par konsorcija izveidi starp trim Latvijas universitātēm – Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU), Liepājas Universitāti (LiepU) un Daugavpils Universitāti (DU), kā arī Izglītības un zinātnes ministriju, Zemkopības ministriju, Liepājas, Jelgavas un Daugavpils pilsētu domēm, portāls "Delfi" uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Konsorcija izveide ir pirmais solis augstskolu reformas īstenošanā, veidojot vienotu pārvaldību, tostarp vienu padomi, vienotu attīstības stratēģiju studiju un pētniecības jautājumos, risinot resursu konsolidāciju un respektējot katras universitātes priekšrocības, atzīmē IZM.

Tāpat paredzēts apvienot un ieguldīt resursus doktorantūras skolās un cilvēkresursu attīstībā.

Uzsverot sadarbības ieguvumus, universitāšu vadītāji vienlaikus minējuši, ka, tiecoties uz ekselenci zinātnē, studijās un inovācijās, ir svarīgi saglabāt katras universitātes specifiku, tradīcijas un akadēmisko kapacitāti, nepazaudējot katras universitātes unikalitāti un tradīcijas.

Ideja par trīs ārpus Rīgas esošu universitāšu konsorciju ir reāls atbalsts Latvijas policentriskai attīstībai, kas deklarēta arī Nacionālās attīstības plānā, tādēļ ir loģiski, ka šādu iniciatīvu atbalsta attiecīgās pašvaldības.

Kā norādījuši pašvaldību vadītāji, Sadarbības memoranda parakstīšana un universitāšu konsorcija izveide ir vēsturisks brīdis, kas ļaus universitātēm stiprināt savas līdzšinējās iestrādes, izvirzīt jaunus mērķus, lai nestu Daugavpils, Liepājas un Jelgavas pilsētu un valsts vārdu pasaulē, atzīmē IZM.

Kā uzsvēruši universitāšu rektori – ir svarīgi attīstīties un sekot līdzi jaunajam, vienlaikus nepazaudējot tradicionāli pārbaudītās vērtības un katras universitātes unikālo identitāti, informē ministrijā.

Saskaņā ar memorandu konsorcija izveidei un darbības nodrošināšanai ne vēlāk kā līdz šā gada 31. jūlijam tiek izveidota vadības grupa un uzraudzības padome.

Savukārt līdz 2021. gada 26. februārim konsorcija padomei būs jāizstrādā vienota attīstības stratēģija, zīmols, konsorcija studiju programmu pārstrukturēšanas plāns, kā arī jāveic citi uzdevumi.

Sadarbības memorands paredz, ka konsorcija sekmīgai izveidei un darbībai atbildīgās ministrijas nodrošina normatīvā regulējuma izstrādi, kā arī sniedz cita veida konsultatīvu atbalstu. Tāpat atbalsta sniegšanu konsorcija izveidē apliecina arī pašvaldības.

Sadarbības memoranda parakstīšanā kopā ar ministriem piedalījās LLU rektore Irina Pilvere, LiepU rektore Dace Markus, DU rektore Irēna Kokina, Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un Daugavpils domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs.

Kā atgādina aģentūra LETA, konsorcija izveides mērķis ir stiprināt un sekmēt augstāko izglītību reģionālajās universitātēs, veidojot sabiedrības un darba tirgus vajadzībām atbilstošu vidi.

Konsorcijs sevī ietvers jaunāko tehnoloģiju bāzes attīstīšanu un akadēmiskā personāla kvalifikāciju nostiprināšanu, papildus radot jaunu starpdisciplināru akadēmiskā personāla paaudzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!