Foto: Shutterstock

Tuvāko trīs nedēļu laikā nepieciešams sasniegt 10 000 Covid-19 testus vienā dienā, otrdien, 1. decembrī, žurnālistiem pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Par šādu lēmumu informēta arī valdība.

Veselības ministrija (VM) no valdības arī saņēmusi uzdevumu – izlīdzināt "testēšanas bedres" brīvdienās, kad tiek testēts ievērojami zemāks skaits iedzīvotāju nekā darba dienās.

Tāpat panākta vienošanās, ka papildu ierastajiem siekalu un uztriepju testiem turpmāk tiks veikti arī antigēnu testu, taču saistībā ar šo metodi vēl nepieciešams izstrādāt jaunu algoritmu. Proti, antigēnu testi pārlieku bieži uzrāda viltus pozitīvu rezultātu, tādēļ nepieciešams izstrādāt algoritmu, lai pārbaudītu šo testu rezultātus ar ierasto uztriepes testu, ko gan ministre, gan premjers Krišjānis Kariņš (JV) dēvēja par "zelta standartu".

Jau vēstīts, ka valdība otrdien lēma pagarināt ārkārtējo situāciju valstī līdz 11. janvārim, nosakot krietni stingrākus ierobežojumus.

Ziņots, ka ārkārtējā situācija Latvijā ir spēkā jau no 9. novembra. Tā tika izsludināta, ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku.

Tās laikā noteikti stingri pulcēšanās un citi ierobežojumi, lai stabilizētu situāciju un novērstu strauju Covid-19 izplatību. Tāpat ārkārtējās situācijas laikā nedrīkst notikt publiski pasākumi klātienē, kā arī nedrīkst sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Stingras prasības ārkārtējās situācijas laikā ir arī sabiedriskās ēdināšanas vietām, kā arī tirdzniecības centriem.

Pēdējo nedēļu laikā Latvijā novērojama strauja Covid-19 infekcijas izplatība. Pirmdien, 30. novembrī, Latvijā tika atklāti 612 jauni inficēšanās gadījumi, bet četri sasirgušie nomira.

Kopumā līdz šim Latvijā Covid-19 atklāts 17 687 personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!