Foto: LETA
Lai gan sākotnēji Valsts prezidenta nominētais premjera amata kandidāts Aldis Gobzems ("KPV LV") cerēja, ka jau rīt Saeima varētu lemt par viņa izveidoto Ministru kabinetu, šodienas notikumi no balsojuma ir attālinājuši. Pats Gobzems tagad pieļauj, ka arī pirmdien balsojums varētu nenotikt. Tikmēr potenciālie sadarbības partneri ir neziņā, kā šīs situācija attīstīsies tālāk.

Trīs paziņojumi pāris stundu laikā

Ceturtdienas rīts iesākās ar Gobzema paziņojumu. Viņš deva Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) laiku līdz sestdienas pulksten 20 pieņemt lēmumu par Gobzema piedāvāto valdības sastāvu. "Es vēršos arī pie JKP, tās biedriem, vēlētājiem un vadības. Valdība ir gatava. Viss ir nolikts priekšā uz paplātes — piedāvājums, par kuru turpmākajos četros gados nekad nekas labāks nav iespējams," tā premjera amata kandidāts rakstīja savā "Facebook" lapā.

Vien aptuveni pusotru stundu vēlāk JKP izplatīja savu paziņojumu, kurā pauda skaidru apņemšanos jau nekavējoties sēsties pie sarunu galda, lai no četrām partijām – JKP, "KPV LV", Nacionālās apvienības (NA) un "Jaunās Vienotības" – izveidotu valdību, taču Zaļo zemnieku savienībai (ZZS) un tās līdzšinējai politikai esot jāsaka skaidrs "nē".

Šo JKP paziņojumu Gobzems nodēvēja par kļūdu. "Ir pilnīgi skaidrs, ka strauji, nepārdomāti – partijā un partijas biedru vidū neizrunāti jautājumi, bet emocijās paustas atbildes "PR" nolūkos vēl neko nenozīmē," uzsvēra "KPV LV" līderis. Viņš vēl līdz sestdienas pulksten 20 vakarā aicina JKP pārdomāt savu lēmumu. JKP līderis Jānis Bordāns gan pateicis, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks domas nemainīs.

Deputāts uzskata, ka arī skaitliski pastāv iespēja valdību izveidot no atlikušajām četrām sarunās iesaistītajām partijām. "Viss ir iespējams, ir tikai jābūt drosmīgiem. Valdis Dombrovskis arī saskārās ar līdzīgām problēmām, taču visu atrisināja un valdību izveidoja," atgādina Bordāns.

Tāpat JKP līderis uzsvēra, ka nejustos vainīgs, ja valdība šajā sastāvā netiktu izveidota. Viņaprāt, visa vaina būtu jāuzņemas Gobzemam. Tomēr šobrīd, kā skaidroja Bordāns, JKP ir gatavi turpināt sarunas un meklēt risinājumus.

Savā paziņojumā JKP asi vērsās pret ZZS: "ZZS visspilgtāk raksturo nepildītie budžeta solījumi medicīnas darbiniekiem, pēkšņi "aizmirstie" policisti un ugunsdzēsēji. ZZS valdīšanas laikā Latvija ir ieguvusi reputāciju kā netīrās naudas atmazgāšanas lielvalsts, un Saeimas deputātus tauta uztver kā degvielas zagļus un kompensāciju izkrāpējus."

Tas nepalika nepamanīts pašai ZZS. Arī šis politiskais spēks steidza izplatīt savu paziņojumu. Tajā ZZS vērsās pret JKP, norādot, ka politisko spēku raksturo: mantkārība, melīgums, demagoģija un populisms.

"Attīstībai/Par!" pie Gobzema galda neatgriezīsies

Savā paziņojumā ZZS arī aicināja Gobzemu atsākt sarunas ar partiju apvienību "Attīstībai/Par!" (AP), kuru iepriekš Gobzems no valdības veidošanas sarunām izslēdza.

"Mēs kā ZZS vēlāmies redzēt, mēs atbalstam Aldi Gobzemu, mēs iesakām atsākt sarunas ar AP," tā iepriekš portālam "Delfi" skaidroja ZZS priekšsēdētājs Armands Krauze. Viņš atklāja, ka pēc šodienas JKP paziņojuma abiem politiskajiem spēkiem būs ļoti grūti sadarboties.

Taču AP nav gatava atgriezties pie Gobzema galda, to portālam "Delfi" apstiprināja partiju apvienības līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce. "Partijai ZZS nav uzticēta valdības veidošana, un viņi nekādi nevar piespiest Aldi Gobzemu risināt domstarpības ar AP. Bet, ja ZZS tas tomēr izdotos, un Gobzems piedāvātu AP sadarboties, mēs tāpat teiktu "nē"," uzsvēra Pūce.

Jāatgādina, ka iepriekš AP veidojošo partiju biedru aptaujā 86,3% biedru nobalsojuši pret dalību Ministru prezidenta amata kandidāta Gobzema veidotajā valdībā.

Gobzems žurnālistiem tieši neatbildēja, vai aicinās AP atkārtoti piedalīties sarunās. Viņš vien norādīja, ka "KPV LV" frakcija drīzumā lems, ko darīt līdz sestdienas vakaram.

Nacionālajai apvienībai un "Jaunajai Vienotībai" — nogaidoša pozīcija

"Jaunajai Vienotībai" (JV) šobrīd ir nogaidoša pozīcija. Kā žurnālistiem atzina partiju apvienības pārstāvis, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, situācija pagaidām ir ļoti nestabila, un ir pāragri prognozēt, kā tā tālāk attīstīties.

Valdības veidošanas sarunas attīstās ļoti dinamiski un dramatiskiem pagriezieniem, taču, lai izveidotu pamatīgu un ilgtspējīgu valdību, šobrīd iztrūkst vairākas lietas, tostarp valdības deklarācijas, kura, kā uzsvēra Ašeradens, ir ļoti nozīmīgs dokuments.

Plānots, ka esošo situāciju JV pārrunās valdes sēdē pirmdien, tad arī tiks spriests, ko darīt tālāk.

Arī Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"—"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) ieņem nogaidošu pozīciju un nav gatava balsot "par kaķi maisā".

Pirms pieņemt lēmumu balsot "par" vai "pret" Gobzema izveidotā Ministru kabineta sastāvu, NA biedriem svarīgi ir apzināties, kas piedalīsies topošajā valdībā, kādas būs atbildības sfēras, kas būs norādīts deklarācijā, kā tiks risināts Gobzema "pielaides jautājums" un kādas būs galvenās valdības apņemšanās, uzsvēra NA līderis Raivis Dzintars.

"Pagaidām pilnīgas skaidrības nav, vēl ir daudz detaļu, kuras nav izrunātas. Ar to vien, ka zinām, kurš ir premjera kandidāts, bet kurš piedalās koalīcijā, nav pietiekami, lai mūsu 13 deputāti balsotu "par" vai "pret" Ministru kabineta sastāvu. NA nekad nebalsos par kaķi maisā," klāstīja Dzintars.

Tāpat NA līderis pauda, ka partija ir gatava turpināt sarunas.

Runājot par JKP vēlmi izslēgt ZZS no valdības veidošanas, Dzintars skaidroja, ka gaida Gobzema risinājumus: "Esmu dzirdējis no Gobzema, ka viņš joprojām ir cerību pilns līdz sestdienas vakaram pārliecināt JKP sadarboties. JKP paziņojums, manuprāt, nebija valstisks lēmums. Vēlēšanas bija tādas, kādas viņas bija. No šīm partijām, kas ir ievēlētas, ir nepieciešams izveidot stabilu vairākumu, kuru nespētu ietekmēt "Saskaņa". Pašlaik šo piecu partiju koalīcija varētu būt viens no risinājumiem."

Dzintars arī atklāja, ka, viņaprāt, Gobzemam ir palikuši vēl pāris manevra varianti. Vēl esot iespējas runāt ar AP.

Neatbalsta pat paša partijas biedrs

Iespējams, negaidītu soli šodien spēra arī "KPV LV" pārstāvis Artuss Kaimiņš. Viņš paziņoja, ka neatbalsta ZZS dalību valdībā, tādējādi iebilstot paša partijas biedra, premjera amatam nominētā Gobzema piedāvātajam valdības modelim.

Kaimiņš ziņu aģentūrai LETA skaidroja, ka viņa sirdsapziņa neļauj iet koalīcijā ar ZZS veidojošo partiju "Latvijai un Ventspilij". "Mans viedoklis ir tāds, ka Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), manuprāt, ir Latvijas lielākā nelaime — es esmu to teicis daudzas reizes," norādīja "KPV LV" politiķis. Kaimiņš gluži tāpat kā Bordāns norāda, ka koalīciju varētu veidot: NA, JV, "KPV LV" un JKP.

Pēcāk Gobzems žurnālistiem pauda, ka ZZS no valdības veidošanas sarunām neizslēgs. Viņš ir pārliecināts, ka "KPV LV" frakcijā nav citu deputātu, kuri iestātos pret ZZS valdībā. Tāpat Gobzems ir drošs, ka Kaimiņš jebkurā gadījumā balsos "par" Gobzema veidotu valdību. Politiķis noliedza, ka "KPV LV" frakcijā šobrīd būtu saspringta gaisotne.

Ziņots, ka jau devīto nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi.

Kā nākamo Ministru prezidenta amata kandidātu Vējonis pagājušajā nedēļā nominēja partijas "KPV LV" līderi Gobzemu. Šobrīd viņš turpina veidot valdību, taču skaidru atbalstu tai ir izteikusi vien ZZS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!