Foto: Saeimas administrācija
Šonedēļ trīs Saeimas deputāti un viena darbiniece devušies komandējumā uz Zambiju, lai apmeklētu Starpparlamentu Savienības sesiju. Komandējums Saeimas budžetam izmaksās ap 12 000 eiro, svētdien ziņo LTV raidījums "De facto".

Raidījums vēstī, ka Saeima šogad komandējumiem plāno tērēt par aptuveni 100 000 eiro vairāk nekā izlietots pagājušajā gadā. Aizvadītajā gadā Saeimas komandējumu budžets, ieskaitot prezidentūrai atvēlēto, bija 475 000 eiro. Savukārt šogad komandējumiem plānotā summa ir 550 000 eiro.

Saeima skaidro, ka šogad vairāk naudas komandējumiem vajadzēs, jo, piemēram, būs jāapmeklē prezidentūras pasākumi Nīderlandē un Slovākijā. Uz šīm valstīm tiešo avioreisu neesot.

Āfrikas valsts Zambijas galvaspilsēta Lusaka šonedēļ ir komandējuma galamērķis trim Saeimas deputātiem – Gundaram Daudzem (ZZS), Ingunai Sudrabai (NSL) un Mārtiņam Šicam (LRA), un Saeimas darbiniecei Sandrai Paurai. Viņi astoņu dienu komandējumā dodas, lai apmeklētu Starpparlamentu Savienības sesiju.

Iepriekš parlamentāriešu sesijas organizētas Vjetnamā, Ekvadorā, Ugandā un citur. Šo sesiju saturs nav bijis saistošs medijiem. Latvijā skaļākās publikācijas šim pasākumam savulaik sarūpēja bijusī Saeimas spīkere Ingrīda Ūdre, kura uz Meksiku un Čīli aizbrauca kopā ar savu stilisti.

Lēmumu par deputātu došanos uz Zambiju Saeimas Prezidijs pieņēmis jau 9. novembrī. Žurnālisti Prezidija kalendārā šādu darba kārtības punktu izlasīt nav varējuši, jo to iekļāva kā papildu jautājumu, kas internetā neparādās. Iespējams, lai neuzdotu liekus jautājumus, min raidījums.

Tāpat noticis arī pērn, kad līdzīgā komandējumā uz Vjetnamu braukusi Solvita Āboltiņa (V), Gundars Daudze (ZZS), Sergejs Mirskis un grupas sekretāre Paura. Deputāti ir pārliecināti par komandējuma lietderību.

Sesijas apmeklē arī Lietuvas, Igaunijas un citu Eiropas valstu delegācijas. No Starpparlamentu savienībā ietilpstošajām 167 valstīm aptuveni ceturtā daļa uz šiem pasākumiem parasti neierodas. Starpparlamentu sesijas notiek divas reizes gadā – vienreiz Ženēvā, otrreiz – kādā no attīstības valstīm.

Šicam paredzēta piedalīšanās Miera un starptautiskās drošības komitejas darbā, bet Sudrabas darba kārtībā ir sieviešu tiesībām veltītas tēmas. Daudze kā delegācijas vadītājs uzstāsies ar aptuveni astoņu minūšu uzrunu. Šāda uzruna paredzēta katrai no vairāk nekā simt dalībvalstu delegācijām.

Šoreiz četru cilvēku brauciens uz Zambiju Latvijas valsts budžetam izmaksās 12 000 eiro. Līdzīgu summu pērn tērēja arī braucienam uz Hanoju, Vjetnamā. Pērn pēc Vjetnamas iesniegtajā deputātu komandējuma atskaitē izkonspektēta sesijas darba kārtība un īsi aprakstītas pieņemtās rezolūcijas.

Āboltiņa sniegusi vienu interviju un notikušas divpusējās tikšanās - ar Igaunijas un Gruzijas delegācijām. Ar tām Latvijas parlaments cieši sadarbojas arī ārpus eksotiskiem braucieniem. Tāpat abas ir biežs komandējumu galamērķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!