Foto: LETA

Bez ģimenes palikušajam vīram par trolejbusa notriekto sievu un meitu uzņēmuma "Rīgas satiksme" apdrošinātājs "Gjensidige Baltic" izmaksājis kompensāciju - 150 eiro par katru bojāgājušo, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms pusotra gada trolejbuss nāvējoši sabrauca jaunu sievieti ar bērnu. Viņas ielai pāri gāja pie atļautās zaļās gaismas un pie tiesas par nodarīto tiks saukta trolejbusa vadītāja. Bez ģimenes vienā mirklī palikušais laulātais un bērna tēvs vērsās pie apdrošinātāja, pie kura "Rīgas satiksme" apdrošina gan materiālos, gan morālos zaudējumus, tomēr vīrietim izmaksātā kompensācija tālu pārsniegusi cinisma robežu - par katru bojāgājušo viņam pienākoties 150 eiro, ziņo raidījums.

Izrādījies, ka apdrošinātājs izmaksājis atlīdzību, pamatojoties uz spēkā neesošiem Ministru kabineta noteikumiem. Avārijā ģimeni zaudējušais vīrietis vērsies tiesā pret apdrošinātāju un šai tiesvedībai var būt būtiska ietekme, jo iespējams atklāsies, ka līdz šim satiksmes negadījumos cietušie kompensācijas par morālo kaitējumu saņēmuši pēc aplamas sistēmas, norāda raidījums.

Jauno sievieti ar bērnu nāvējoši sabrauca uz gājēju pārejas Čaka ielā. Viņas ielu šķērsoja pie atļautās zaļās gaismas, bet 18. trolejbusa vadītāja pārbrauca pie sarkanās gaismas, un uzreiz nebremzēja, uztriecoties gājējām. Meitenīte no gūtajām traumām mira notikuma vietā, bet viņas mammas dzīvība izdzisa tās pašas dienas vakarā slimnīcā.

Cietušā Anša Priedes pārstāvis Aldis Bergmanis uzver, ka ir liecinieku liecības, kuri sēdējuši blakus vadītājai, kuri liecina, ka vadītāja faktiski bijusi aizmigusi. No krimināllietas materiāliem arī izriet, lai gan tā ir sensitīva informācija, bet redzams, ka trolejbusa vadītājai veselības stāvoklis nav bijis labs. "Rīgas satiksmes" darbiniecei negadījuma izraisīšanas brīdī bija 59 gadi. Viņa liecības nesniedz un savu vainu neatzīst. Krimināllietu pret trolejbusa vadītāju tiesa skatīs decembrī, tomēr, neskatoties uz policijas savāktajiem pierādījumiem, "Rīgas satiksme" ir iestājusies par savas darbinieces advokātu, sakot, ka viņa nav vainīga. Un nekādu kompensāciju cietušajam Priedem maksāt negrasās.

"Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis raidījumam uzsvēris, ka "tāpēc jau ir apdrošinātājs. Visus savus negadījumus esam apdrošinājuši. Tāda likumdošana pastāv . Un tādu ceļu ejam".

Priede pēc atlīdzības vērsās pie apdrošināšanas kompānijas "Gjensidige Baltic", kur "Rīgas satiksme" jau ilgus gadus apdrošina savus transporta līdzekļus. Apdrošinātājs sākotnēji lūdza cietušajam iesniegt notiesājošu galīgās tiesas instances spriedumu, kurā būtu redzams, ka vainīga negadījumā ir "Rīgas satiksmes" darbiniece. Bet tad šī gada maijā nolēma segt bēru izdevumus un par sāpēm un garīgajām ciešanām izmaksāt Priedem morālo kompensāciju.

"Viņi (apdrošinātāji) uzrakstīja, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem viņi izmaksās atlīdzību. Tā ir 150 eiro par katru cilvēku. Tāda ir morālā kompensācija. Tātad kopā sieva un meitiņa, tie ir 300 eiro," stāsta Priede.

Raidījums atgādina, ka 2013. gada oktobrī tā dēvētajā Drozdova lietā, kur sešgadīga zēna vecākus sabrauca piedzēries taksometra vadītājs, Eiropas Savienības tiesa nosprieda, ka ceļu satiksmes negadījumā cietušo ģimenes locekļu apdrošināšanas atlīdzības limits neatkarīgi no bojāgājušo skaita ir vienots visā Eiropas savienībā un Latvijā nostiprināts OCTA likumā. Tie ir pieci miljoni eiro. Taču Latvijā apdrošinātāji līdz šim izmantoja Ministru kabineta noteikumos noteikto limitu, kas par apgādnieka vai laulātā nāvi noteica atlīdzību tikai 150 eiro.

Tos par spēkā neesošiem jau no to pieņemšanas brīža 2005. gada 21. maija pērn decembrī atzina Satversmes tiesa. Spriedumam ir likuma spēks. Tas nozīmētu, ka arī Priedem apdrošināšanas atlīdzība nedrīkstētu būt tik maza. Bet apdrošinātājs tā nedomā, jo viņi līgumu ar 'Rīgas satiksmi" esot noslēguši 2014. gadā, kad noteikumi, viņuprāt, vēl bija spēkā.

Raidījums arī izpētījis, ka par OCTA polisēm pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" starptautiskajai apdrošināšanas kompānijai "Gjensidige" pagājušā gadā prēmijās samaksāja ceturtdaļmiljonu eiro. Tās bijušas zemākās prēmijas. Gadījumā, ja tiesa pilnībā vai daļēji piedzīs no "Gjensidiges" morālo kompensāciju Priedem, apdrošinātājs sola sūdzēt tiesā valdību par nepareizi ieviestiem ministru kabineta noteikumiem.

Latvijas tiesas sagaida smags jautājums, cik maksā cilvēku dzīvība un kāds naudas apmērs var kompensēt to skarbo patiesību, ar ko būs jāsadzīvo palikušajiem visu atlikušo dzīvi. Priede saprot,ka tiesāšanās nebūs ne ātra , ne viegla. Taču viņš to darot arī citu cietušo interešu vārdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!