Foto: LETA

Latvijā būtiski samazinājies trūcīgo personu skaits, kuriem nepieciešamas Eiropas Savienības (ES) bezmaksas pārtikas pakas un higiēnas preces, un tas radījis negaidītu finansiālu ietaupījumu 30% apmērā, sestdien vēstīja "LNT Ziņas".

Tāpēc Labklājības ministrija (LM) nākamā gada pārtikas pakās varēs tikai palielināt jau esošo produktu svaru. "Pakas saturs būs papildināts ar trīs veida produktiem - sausā kartupeļu biezputra, sautētās cūkgaļas konservi un olu pulveris, kas līdz šim vispār nebija," stāstīja LM Trūcīgo atbalsta fonda eksperte Zane Kaljo.

Kopš programmas sākuma maijā Latvijas vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem izsniegtas 190 000 pārtikas pakas. Higiēnas un saimniecības preces, kas pienākas tikai ģimenēm ar bērniem, izdalītas 33 000 reižu. Pakām līdz šim iztērēts 2,1 miljons eiro.

Vistrūcīgāko cilvēku skaits kopš gada sākuma samazinājies par 13 000, taču tas nenozīmē, ka viņi sākuši dzīvot krietni labāk. Viņi nonākuši mazturīgo statusā, bet tad attapušies, ka nu zaudējuši iespēju saņemt bezmaksas pārtikas pakas.

ES programmas palīdzība pienākas tikai vistrūcīgākajām personām, kuru ikmēneša ienākumi nepārsniedz 128 eiro un sešus centus. Līdzko ir kaut par vienu eiro centu vairāk, iestājas maznodrošinātās personas statuss un tad jau bezmaksas produktus nevar saņemt.

Savukārt "Latvijas Sarkanais krusts" novērojis, ka cilvēki to uztver sakāpināti.

"Emocijas ir dažādas, sākot no asarām, ka nevaram viņiem iedot, lai gan redzams, ka viņiem būtu nepieciešams. Ir bijušas, protams, konflikta situācijas, ir nācies saukt arī policiju, jo vīrietis bija diezgan agresīvs, ka mēs nevarējām viņam iedot. Ir bijuši cilvēki, kuri arī uz informatīvo telefonu zvana un tur bļauj un lamājas," stāstīja "Latvijas Sarkanais krusts" koordinatore Gunita Ločmele.

Paku izsniedzēji novērojuši, ka daži centušies viltot trūcīgās personas izziņas dokumentus, bet citiem nemaz produktus pašiem nevajag un tos sākt tirgot.

Finansiālais ietaupījums programmā gan neesot tik liels, lai ar pārtikas pakām varētu sākt apgādāt arī maznodrošinātās personas. To skaits tad varētu būt diezgan ievērojams.

Taču LM plāno zināmu skaitu pārtikas pakas ierēķināt arī Sīrijas bēgļiem, kuri pēc ierašanās Latvijā nespēs integrēties darba tirgū un nonāks trūcīgo personu statusā.

Tikmēr labdarības kustība "Samāriešu fonds" par trūkumu uzskata vienotas datu bāzes neesamību. Esot nācies redzēt cilvēkus, kuri viltīgā veidā esot ieguvuši pat divas tiešām oriģinālas trūcīgās personas izziņas, un tad divās dažādās paku izdales vietās var saņemt palīdzību dubultā.

Paku izdalītāji programmas ietvaros snieguši arī apmācības kursus trūcīgajiem iedzīvotājiem. "Viņš nezina, kurā vietā šis pulveris ir jāieber, ka ir arī šķidrais mazgājamais līdzeklis un ko ar to darīt, ka tas nav domāts traukiem, bet gan veļai. Tāpat, ka krāsaino veļu nevar mazgāt kopā ar balto veļu. Tās tiešām ir lietas, par kurām paši brīnāmies, kā cilvēki var to nezināt," komentēja "Samāriešu fonda" projektu vadītāja Ingūna Kasperāne.

Kāda no paku saņēmējām, apkopēja Irīna raidījumam atzina, ka vēlētos, lai šādus bezmaksas produktus izdalītu katru mēnesi, nevis divas pakas trīs mēnešu laikā vai četras pakas pusgadā. Izsalkumu tas remdējot vien pusotru nedēļu.

"Protams, ka kauns ir sajūtams, ka tu nāc kā ubags, nu es neesmu tā kā bomze. Tie bomži ložņā pa miskastēm, es taču neiešu ložņāt pa miskastēm. Ja, piemēram, mājās nekā nav ko ēst, ielien šitajā pakā, savāra tos pašus makaronus, ļoti garšīgi arī griķi un rīsi. Ļoti garšīgi," raidījumam stāstīja Irīna. Savukārt piena pulveri novērtējuši arī Irīnas suņi: "Es viņiem ieleju šitādu pļurbu un viņi pļuk, pļuk, pļuk kā sivēni dzer pienu, un bija tādi dūšīgi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!