Foto: LETA

Komentējot Jūrmalas mēra amata ķēdes pazušanu, bijušais pilsētas vadītājs Gatis Truksnis (LZP) norādīja, ka pašreizējā domes vadība nav izrādījusi interesi to pārņemt kā dāvinājumu, taču uz jautājumu, vai ķēde palikusi pie viņa, pagaidām nav atbildējis.

"Jau gandrīz pirms pusotra mēneša, aprīļa sākumā, uzrakstīju tagadējam domes priekšsēdētājam (Jurim Visockim (V)) oficiālu iesniegumu, lai dome pieņem mēra amata ķēdi kā manu dāvinājumu, kā biju to solījis. Līdz šim brīdim domes vadība nav man atbildējusi un nav izrādījusi ne mazāko interesi dāvinājumu pieņemt," īsziņā pauda Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (LZP).

Telefona klausuli Truksnis patlaban neceļ, tāpat arī nesniedz atbildi uz jautājumu, vai šis komentārs nozīmē, ka ķēde tomēr atrodas pie viņa.

Kā ziņots, Jūrmalas domes deputātam Mārim Dzenītim ("Reģionu alianse") ir aizdomas par mēra amata ķēdes pazušanu, un, viņaprāt, pie tā ir vainojams iepriekšējais kūrortpilsētas vadītājs Gatis Truksnis.

Jūrmalas pilsētas domes nolikums paredz, ka pilsētas mēram amata ķēde ir jāvalkā pilsētas svētku svinībās, kā arī citos pilsētai svarīgos pasākumos, taču kūrortsezonas atklāšanas pasākumā 18.maijā pilsētas mērs esot bijis bez šīs amata ķēdes.

Dzenītis interesējies, kāpēc pilsētas vadītājs nav sveicis svētku dalībniekus, rotājies ķēdē, un atklājies, ka ķēdes vairs nav. Dzenītis klāsta, ka pat pārbaudīts seifs, kur ķēde nav bijusi. Tāpēc viņam ir aizdomas, ka Jūrmalas mēra amata ķēde ir pazudusi līdz ar bijušā pilsētas vadītāja aiziešanu no amata.

Viņš atklāj, ka Jūrmalas domes vadība apsver iespēju vērsties tiesībsargājošajās instancēs par varas simbola pazušanu.

3000 latu vērto Jūrmalas mēra amata ķēdi izgatavoja pagājušajā gadā pēc iepriekšējā Jūrmalas mēra pasūtījuma. Ķēde izgatavota no 925.proves sudraba, apzeltīta ar 999.proves zeltu.

Ķēdes izgatavošana raisīja pretrunīgu reakciju sabiedrībā, tāpēc Truksnis tās vērtību pakāpeniski atmaksājis atpakaļ domes budžetā un devis solījumu, ka to uzdāvinās pilsētas domei.

Savukārt Dzenītis uzskata, ka saskaņā ar domes nolikumu Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs tiesības nēsāt amata zīmi iegūst uz Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja amata pilnvaru laiku un tās ir tikai amata pienākumu pildīšanas laikā. "Tas nozīmē, ka ne Gatim Truksnim, ne arī kādam citam domes priekšsēdētājam pilnvaru termiņa beigās nav tiesību šo ķēdi piesavināties, pat arī tad nē, ja par saviem līdzekļiem līdzdarbojies šādas ķēdes izgatavošanā," norāda Dzenītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!