Foto: F64
Astoņu Jūrmalas pilsētas domes deputātu vēlme panākt domes priekšsēdētāja Gata Trukšņa (ZZS) atkāpšanos no amata pašu mēru neizbrīna - viņš to saista gan ar konkurentu greizsirdību, gan ar to, ka iestājies pret pašvaldības uzņēmuma "Jūrmalas siltums" privatizēšanu.

"Mani šāda rīcība neizbrīna, bet skumdina," atzina Truksnis.

Prasība par atkāpšanos, pēc Trukšņa domām, saistīta ar viņa kategorisko nostāju jautājumā par "Jūrmalas siltuma" privatizēšanu. Jūrmalas mērs pirms pāris nedēļām uzsvēra, ka uzņēmums netiks atsavināts un pārdots, lai aizsargātu sabiedrības intereses, taču tādējādi viņš, visticamāk, esot aizskāris ļoti lielas intereses - neapmierināts esot palicis gan deputāts Juris Visockis (V), gan Zigurds Starks, kurš tagad ir saistīts ar uzņēmēja, futbola kluba "Jūrmala" prezidenta Aleksandra Bašarina septembrī dibināto partiju "Uz priekšu, Latvija!".

Arī jūrmalniekiem piešķirtās nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaides līdz pat 70% esot likušas šķēršļus atsevišķu "investoru" interesēm "pa lēto" izpirkt nodokļu sloga nomocīto jūrmalnieku īpašumus un tos "attīstīt", sacīja Truksnis.

Pēc Trukšņa domām, oponentus vadījusi arī greizsirdība. "Kā dadzis acī opozīcijai ir fakts, ka no 10 partijām ievēlēto, sadrumstaloto domi man ir izdevies vadīt divarpus gadus un izdarīt daudz labu darbu," sacīja Truksnis un piebilda, ka pa šo laiku izdevies ne tikai ieviest NĪN atlaides, bet arī ieviest bezmaksas sabiedrisko transportu, nodrošināt brīvpusdienas skolēniem līdz 6.klasei, piešķirt lielākus pabalstus jaundzimušajiem un politiski represētajiem, kā arī paveikt citus labus darbus.

"Pilsētas iedzīvotāju aptauja liecina, ka cilvēki spēj to novērtēt un ir apmierināti. To, ka pilsēta ir sākusi attīstīties un iedzīvotāji to atbalsta, saprot arī tie, kas divarpus gadus ir gulējuši. Līdz vēlēšanām ir palikuši divi mēneši, neko uzcelt vai uzbūvēt vairs nevar, var tikai sabojāt, un es vēlreiz un vēlreiz redzu, kā Jūrmalas domē darbojas egregori, kas visu sadrumstalo un duļķo ūdeni. Dažādi "investori" šādos apstākļos jūtas ļoti komfortabli, kad atsevišķus deputātus var ganīt un regulēt, bet konsolidēšanās ap konkrētām idejām un sadrumstalotības mazināšanās to sarežģīs," domā Truksnis.

Deputātu aktivitātes Truksnis nosauca par "priekšvēlēšanu atraugām", lai tie, "kam nekas pa šiem četriem gadiem nav izdevies un neizdosies, varētu atgādināt par sevi un uzduļķot ūdeni, lai tajā nozvejotu kādu lētticīgu balsi".

"Gribas cerēt, ka pēc nākamajām vēlēšanām šī situācija mainīsies. Jāsāk brīnīties, kā divarpus gadu laikā šo baru varēju ievadīt uz jēdzīgu darbību," piebilda Truksnis.

Kā ziņots, astoņi Jūrmalas pilsētas domes deputāti šodien parakstījuši un pašvaldībā iesnieguši iesniegumu, kurā izsaka neuzticību Truksnim un pieprasa mēra demisiju. Iesniegumu parakstījuši astoņi no 15 Jūrmalas domes deputātiem - Māris Dzenītis (Reģionu alianse), Aigars Tampe (VL-TB/LNNK), Ilmārs Ančāns ("Mūsu zeme"), Arnis Ābelīte ("Tev, Jūrmalai!"), Zigurds Starks, kā arī trīs partijas "Vienotība" deputāti - Juris Visockis, Dzintra Hirša un Iveta Blaua.

Likums paredz, ka pilsētas mēram pēc šādas iniciatīvas saņemšanas divu nedēļu laikā jāsasauc ārkārtas sēde, ja vien nav paredzēta kārtējā domes sēde. Truksnis gan norādīja, ka rīt, 21.martā, plkst.10 ieplānotā kārtējā sēde izsludināta jau iepriekš un tās darba kārtība jau ir apstiprināta, tāpēc, iespējams, deputātiem būs jābalso par jautājuma iekļaušanu skatīšanai sēdē.

Jau ziņots, ka deputātu neuzticības pamatā ir iebildumi par Trukšņa reklamēšanos par nodokļu maksātāju naudu.

Truksnis, kurš pēdējos mēnešos vairākkārt saņēmis pārmetumus par iespējamu pašvaldības administratīvo resursu izmantošanu sevis reklamēšanai, Jūrmalas domē tika ievēlēts no nu jau likvidētās partijas LPP/LC saraksta.

Jūrmalas mērs pēdējā laikā izvērsis dažādas pašreklāmas aktivitātes, piemēram, šā gada nogalē bērniem dalījis bezmaksas cirka biļetes, savukārt pie pilsētas robežas novietots plakāts, kurā Truksnis sveic katru pilsētas iedzīvotāju un viesi.

Pērn jūnijā Jūrmalas mērs izpelnījās plašu kritiku par zelta amata ķēdes iegādi aptuveni 3000 latu vērtībā. Vēlāk gan viņš lūdzis šo summu pa daļām atvilkt no savas algas.

Šoruden Truksnis vēlējās iestāties partijā "Vienotība", taču saņēma atteikumu. Šonedēļ Jūrmalas mērs paziņoja, ka iestāsies "Zaļajā partijā" un pašvaldību vēlēšanās startēs kā ZZS saraksta līderis.

Truksnis žurnālistiem sacīja, ka saskaņā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veikto pētījumu viņa palikšanu amatā pēc 1.jūnija atbalstot 62% jūrmalnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!