Foto: stock.xchng
Tukuma slimnīca centusies saglabāt savu līmeni un pagaidām neplāno samazināt tās apjomu, bet "sarkanā līnija" esot sasniegta, un turpmāka finansējuma samazināšana apdraud slimnīcas pakalpojumu klāstu, pastāstīja SIA "Tukuma slimnīca" valdes priekšsēdētāja Dzintra Rabkeviča.

"Ceram uz papildu naudu, ko ministrija plāno piešķirt, un arī tas būs kā ielāps, lai izpildītu saistības un norēķinātos par medikamentiem," informēja Rabkeviča.

To, ka esam pati lētākā slimnīca, izskaidro tas, ka, pēc kvotām, līdz augustam mums bija jāuzņem 1900 pacientu, bet faktiski uzņemti 3800. Savukārt tas liecina par kļūdām un neatbilstībām plānošanā, pauda Tukuma slimnīcas vadītāja.

"Plānotais pacientu skaits arī mums, līdzīgi citām slimnīcām, neatbilst realitātei, un ir jārunā par pareizāku plānošanu," sacīja Rabkeviča. Pacientu apjoms Tukuma slimnīcā šādā līmenī jau esot divus trīs gadus, un Tukuma slimnīcu izmanto pacienti no Talsu apkārtnes, kā arī diezgan plaša Piejūras novadu reģiona iedzīvotāji.

"Paldies Kuldīgai, kas pacēla šo problēmu, taču mēs, apspriedušies arī pašvaldībā, nolēmām vēl neiet ielās un arī zārku pa pilsētu nevilkām. Uzskatījām, ka pacientu interesēs mediķiem ir jājūtas stabili. Taču, ja samazinās vēl kaut ko, tad ir nopietni jāapsver nākotne," skaidroja Rabkeviča.

Viņa informēja, ka slimnīcā ļoti nopietni izvērtēts, vai tā spēj pildīt esošo noteikumu uzstādītās prasības, un pagaidām tā cenšas saglabāt līdzšinējo līmeni. Tiekot spriests par proporciju, palielinot ambulatorās ārstēšanas īpatsvaru. Arī personāla skaits esot optimizēts jau iepriekš, un slimnīcā vairs neesot darbinieku, bez kuriem varētu iztikt.

"Mūs glābj tas, ka Tukuma slimnīcai ir arī ambulatorā daļa un mums tas nav ārpakalpojums. Taču finansiāli ambulatorā aprūpe nav universāls risinājums naudas trūkumam, jo arī ambulatorajā aprūpē ir jāapmaksā iekārtas, telpas un personāls. Tāpat ambulatori atsevišķā reizē nepieciešama plašāka pacienta izmeklēšana, nekā viņam esot stacionārā," skaidroja Rabkeviča.

Kā ziņots, atšķirība starp mazāko un lielāko finansējumu par viena akūta pacienta ārstēšanu stacionārā vienas kategorijas slimnīcām atšķiras pat četras reizes, aģentūru LETA informēja Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis, akcentējot nevienlīdzīgo naudas sadali.

Gada pirmajos piecos mēnešos Tukuma slimnīca saņēmusi tikai 54 latus par viena akūta pacienta ārstēšanu stacionārā, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība - 70 latus, Kuldīgas slimnīca - 93 latus, Cēsu klīnika - 119 latus, bet Preiļu slimnīca - 221 latu. Turklāt Veselības ministrijas (VM) noteiktais tarifs par viena pacienta ārstēšanu šādā slimnīcā ir 171 lats, akcentēja Eglītis. Savukārt reģionālo slimnīcu grupā zemākā samaksa - 132 lati - tikusi Jelgavas pilsētas slimnīcai, bet augstākā - 213 lati - Liepājas reģionālajai slimnīcai. Eglītis šo veselības ministra Jura Bārzdiņa (Liepājas partija/ZZS) īstenoto pacientu plānošanas metodi un naudas sadales rezultātu sauc par "Bārzdiņa brāķi".

LETA jau ziņoja, ka Tukuma slimnīca centīsies pievienoties augstākā līmeņa lokālajām slimnīcām, jo tā lielākoties atbilst nepieciešamajiem kritērijiem un apkalpo arī Piejūras reģiona iedzīvotājus, iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja Rabkeviča.

"Mēs uzskatām, ka atbilstam piektā līmeņa kritērijiem, izņemot vienu apstākli - 45 kilometru attālumā ir Jūrmalas slimnīca. Zaudējot šo līmeni, mēs zaudētu diennakts palīdzību dzemdību un bērnu nodaļās, taču uz Tukuma slimnīcu tiek vesti slimnieki no visas Piejūras apkaimes un Talsiem, jo, izņemot neatliekamo palīdzību, Talsu slimnīca darbojas kā dienas stacionārs," skaidroja Rabkeviča, paužot neizpratni, kurp dotos pacienti no Talsiem vai Rojas, kam Jūrmala būtu pārāk tālu, un arī Ventspils esot tālāk par Tukumu.

Pēc Talsu slimnīcas reorganizācijas Tukuma slimnīcā tagad strādā arī vairāki ārsti no Talsiem, kas nekādi nav savienojams ar Jūrmalu, skaidroja Rabkeviča.

Tukuma slimnīcas vadītāja pauda, ka pediatriju esot grūti iedomāties kā dienas stacionāru.

"Nejūtam, ka pieprasījums pēc mums samazinātos, tāpēc centīsimies palikt augstākajā līmenī," pauda Tukuma slimnīcas vadītāja.

Tukuma slimnīcai ir lokālās daudzprofilu slimnīcas statuss ar 151 gultas vietu. Slimnīcā ir Uzņemšanas, Intensīvās terapijas, Ķirurģijas, Ginekoloģijas, Traumatoloģijas, Neiroloģijas, Terapijas, Bērnu, Radioloģijas, Fizioterapijas nodaļa un Terapijas nodaļas filiāle Kandavā. Slimnīcas ambulatorajā daļā ir laboratorija, kurā iespējams veikt dažādas klīniskās analīzes. Kopš 2007.gada Radioloģijas nodaļā darbojas jauns datortomogrāfs. 2006.gadā tai pievienoja Kandavas filiāli (bijušo SIA "Kandavas slimnīca").

Talsu un Ventspils slimnīcu apvienības izveides rezultātā kopš 2010.gada 1.maija Talsu slimnīca kļuvusi par Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Talsu filiāli, kas nodrošina diennakts neatliekamo medicīnisko palīdzību, traumpunktu, dienas stacionāru, kā arī diagnostikas un ambulatoro pakalpojumu klāstu, liecina Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas oficiālie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!