Foto: LETA
Tukuma novada dome šonedēļ nolēma neskatīt 1943 iedzīvotāju ierosinājumu pēc publiskās apspriešanas par bēgļu uzņemšanu un nevērtēja akciju sabiedrības "Universal" paustās iespējas izmitināt 12 bēgļu ģimenes, šo informāciju nosūtot Ministru kabinetam, informē Tukuma novada pašvaldībā.

Domē 3. decembrī bija saņemta kolektīva iesnieguma kopija, kurā lūgts Tukuma novada domi organizēt publisku apspriešanu par patvēruma meklētāju izvietošanu Tukuma novada pašvaldībā. Iesniegumu ir parakstījušas 1943 personas.

Iesniegumā ir norādīts, ka Latvijas valdība "nedemokrātiskā veidā, iepriekš nenoskaidrojot un neņemot vērā valsts iedzīvotāju vairākuma vēlmes un intereses", plāno izvietot Latvijas teritorijā lielu daudzumu patvēruma meklētāju, kuru izmitināšana plānota vienā vai vairāku pašvaldību teritorijās.

Iesniegumā paustas bažas par imigrantu apgrūtināto asimilāciju un integrāciju nacionālo valstu sabiedrībā, radot papildu sociālo slogu pamatiedzīvotājiem, palielinoties likumpārkāpumu skaitam, kā arī patvēruma meklētājiem attīstot savu kultūru, paražas un tradīcijas, apdraudot pamattautu tradicionālās kultūras vērtības.

Iesniegumā pausts uzskats, ka jautājums par patvēruma meklētāju izvietošanu Latvijā nedrīkst tikt īstenots bez Latvijas iedzīvotāju vairākuma akcepta. Iesniegumā lūgts Tukuma novada domei, sadarbojoties ar paustās iniciatīvas pārstāvjiem, rīkot publisko apspriešanu, kā arī aptauju, kurā iedzīvotājiem piedāvāts atbildēt uz šādu jautājumu: "Vai Jūs esat "par" vai "pret" imigrantu izvietošanu Tukuma novada pašvaldības teritorijā?"

Dome secināja, ka likums "Par pašvaldībām" nosaka, ka "pašvaldība attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta (MK), ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē", un pašvaldība konstatēja, ka bēgļu uzņemšanas jautājumi Latvijā ir saistīti ar Eiropas Padomes lēmumiem, līgumu par Eiropas Savienības darbību, un saskaņā ar MK 2. decembra rīkojumu "Rīcības plāns personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā" iesniegumā minētais lūgums uzskatāms par MK un ministriju kompetenci.

Tāpēc dome kolektīvā iesnieguma kopiju nosūtījusi Ministru kabinetam izskatīšanai pēc piekritības.

Tāpat Tukuma novada dome ir veikusi saraksti ar Ekonomikas ministriju (EM) jautājumā par bēgļu izmitināšanu un atbalsta mājokļa meklēšanā sniegšanu. 3. septembrī dome nosūtīja informāciju ministrijai, sniedzot atbildi, ka pašvaldības rīcībā nav brīvu dzīvojamo telpu, kuras varētu tikt izmantotas izīrēšanai, sniedzot atbalstu mājokļa meklēšanā bēgļu statusu ieguvušām personām.

Savukārt 9. novembrī Tukuma novada dome ir pārsūtījusi EM informāciju par AS "Universal" iespējām izmitināt 12 bēgļu ģimenes jeb ap 50 cilvēku, iesniegumam pievienojot nepieciešamā finansējuma plānu. Savukārt EM atbildē informējusi, ka MK 2. decembra rīkojuma īstenošanai piešķirtais finansējums nav paredzēts AS "Universal" iesniegumā aprakstīto pasākumu realizācijai un finansēšanai.

Tukuma novada dome šodien nolēma uzdot Kultūras, sporta un sabiedrisko attiecību nodaļai sadarbībā ar atbildīgajām valsts pārvaldes institūcijām sagatavot informatīvu materiālu plašsaziņas līdzekļiem un pašvaldības informatīvajiem avotiem par plānoto patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmas izveidi Latvijā un situāciju Tukuma novadā.

Tāpat dome nolēma pilnvarot domes priekšsēdētāju izdot rīkojumu par pašvaldības, valsts pārvaldes institūciju, nevalstisko organizāciju un kolektīvā iesnieguma iniciatīvas grupas pārstāvju darba grupas izveidi un sastāvu Tukuma novada pašvaldības rīcības plāna izstrādei iespējamo bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu sociālekonomisko iekļaušanas pasākumu īstenošanai.

AS "Universal" nodarbojas ar dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecību, kā arī ar sadzīves elektronisko iekārtu remontu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!