Lai daļēji atjaunotu satiksmi ceļa posmā no Turaidas pilskalna līdz Gaujas senlejai, pirmdien varētu sākties šī ceļa attīrīšana no nogruvumiem, informēja Turaidas pils muzeja rezervāta atbildīgā sekretāre Inta Mikanovska.
Turaidas pilskalna glābšanai izveidotā darba grupa, lemjot par tālākajiem darbiem, piektdien vienojās, ka ceļa attīrīšanu jau no pirmdienas sāks veikt Autoceļu direkcija sadarbībā ar Gaujas Nacionālo parku.

Darba grupas sanāksmē piedalījās arī valdības izveidotās grupas vadītājs īpašu uzdevumu ministrs reformu lietās Jānis Krūmiņš.

Mikanovska pastāstīja, ka pēc ceļa attīrīšanas to paredzēts atvērt operatīvo dienestu transportam, kā arī vieglajām automašīnām ar svaru līdz 3,5 tonnām. "Pārāk intensīva kustība gan nav pieļaujama, taču vietējiem iedzīvotājiem satiksme uz Siguldu un Turaidu ir ļoti nozīmīga," pauda Mikanovska, norādot, ka Gaujas senlejā vienmēr bijuši ierobežojumi transportlīdzekļiem, kuru svars pārsniedz 7 tonnas.

"Lai gan jauni lieli zemes nogruvumi aizvadītajās dienās pilskalnā nav notikuši un situācija ir mierīga, process tomēr nav pavisam apstājies, jo mazas atlūzas krīt nepārtraukti," pavēstīja muzeja rezervāta darbiniece.

Jau ziņots, ka zemes nogruvumu dēļ pilnībā slēgta satiksme ceļa posmā no Turaidas pilskalna līdz Gaujas senlejai.

Lai atrastu labākos Turaidas pils un pilskalna glābšanas tehniskos risinājumus, šobrīd pie tā strādā Latvijā labākie attiecīgu nozaru zinātnieki, padomu ieradies sniegt arī habilitētais doktors arheoloģijas speciālists Maits Metss (Mait Mets) no Igaunijas.

Lai iegūtu nepieciešamo informāciju, plānots izmantot radiolokatoru, ar kura palīdzību varēs iegūt ziņas par zemes slāņiem, dziļumus, ūdeņu līmeņus un daudzumu. Tāpat notiek arī citi mērījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!