Silto un mitro laika apstākļu iespaidā arī šonakt Turaidas pilskalnā turpinājušies grunts noslīdējumi. Kā informēja Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, noslīdējumi jau sasnieguši 14.gadsimta pils mūrus.
Pēc Jurkānes teiktā, šorīt pa nogāzi vairs nebija iespējams apiet apkārt pilij. Precīzs pie pils mūriem atlikušās zemes strēles platums vēl nav noteikts. Muzeja direktore informēja, ka patlaban pilskalna nogāzi apseko Latvijas Universitātes profesors Guntis Eberhards, kas kā ģeologs visu mūžu pētījis Gaujas krastus.

Turaidas muzejrezervātam pagaidām nav iespējams steidzamāko pilskalna glābšanas darbu apmaksai izmantot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) ziedotos 10 000 latu.

Kā pastāstīja Jurkāne, VKPAI ir budžeta iestāde, līdz ar to Valsts kase liedz ieskaitīt šos ziedotos līdzekļus muzeja atvērtajā kontā. Tas būšot iespējams tikai nākamajā mēnesī, kad var veikt tāmes izmaiņas. Šādu skaidrojumu muzejrezervāts saņēmis Kultūras ministrijā.

Jurkāne norādīja, ka šie līdzekļi muzejam ir nepieciešami patlaban, lai varētu segt parādus AS "Salas kompānija", kas uz parāda ir iedevusi divus ūdens sūknēšanas motorus, sniegusi konsultācijas un uzsākusi pils mūru stipruma izpētes darbus. Uzņēmumam muzejrezervāts pagaidām ir parādā 600 latu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Turaidas pilskalnā notika vairāki lieli grunts noslīdējumi, kas apdraud Turaidas pili. Šodien valdība lems par finansiāla atbalsta sniegšanu neatliekamākajiem pilskalna glābšanas darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!