Valdības Turaidas pilskalna glābšanai izveidotās darba grupas vadītājs īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš ceturtdien devis mutisku rīkojumu apstādināt visus nesankcionētos darbus, tajā skaitā ūdens atsūknēšanu pilskalnā, savukārt atbildīgais par pilskalnu Siguldas domē Juris Ivars Čivčs uzskata šo rīkojumu par nepareizu.
Krūmiņš pastāstīja, ka pirms izpētes veikšanas esot bīstami veikt jebkādus papildu darbus un līdz ar to apstādināta arī ūdens atsūknēšana no pils akas. Savukārt Siguldas pašvaldības darba grupas vadītājs Juris Ivars Civčs sacīja, ka "gluži tā mēs vis nerīkosimies, tā nevar rīkoties". "Pamatu izpēti mēs taisām un taisīsim," viņš sacīja, skaidrojot, ka pašlaik pilī ģeodēzisti izvērtē pils pamatu apbēruma sastāvu, taču nekādi dziļāki urbumi netiek veikti. Šos darbus bez maksas veic SIA "Celmiņš". "Tā jau nevar - ja bīstami, tad labāk nedarīt neko," sacīja Čivčs.

Čivčs pastāstīja, ka pats dodoties uz pilskalnu, lai klātienē novērtētu apstākļus, un pēc tam iecerēts sazināties ar ministru, lai vienotos, kādus darbus pilskalnā tomēr varēs turpināt. Iespējams, būs jāsarīko kāda sanāksme, pieļāva darba grupas vadītājs.

Čivčs arī pauda neapmierinātību, ka nav skaidrības ar darba koordināciju - lai arī valdība ir izveidojusi speciālu darba grupu, šobrīd viņš neizjūtot nekādu iniciatīvu no tās puses. "Darba grupas vadītājs [vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vladimirs] Makarovs ir tālēs zilajās un līdz ar to darbos nepiedalās, bet viņa vietā strādājošais [īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās] Jānis Krūmiņš esot slims, un arī tādēļ no viņa puses nav nekādas iniciatīvas. Tāpēc visus darbus veicam tikai mēs, kaut gan ko gan mēs mazie varam tiem lielajiem vīriem teikt," sacīja Čivčs.

Savukārt Krūmiņš stāstīja, ka nav izveidojis darba grupu, taču plāno tajā iekļaut speciālistus - arheologus, ģeodēzistus, arhitektus un citus. Valdība jau esot konceptuāli akceptējusi finansu līdzekļu piešķiršanu Turaidas pils glābšanas darbiem, taču to piešķiršanai nepieciešama tāme. Krūmiņš lēsa, ka aptuvenās izmaksas ir ap 40 tūkstošiem latu, taču veicamo darbu izmaksas un tāmes jāveido Siguldas pašvaldībai.

Jau vēstīts, ka pēc nogruvuma 7.februārī pilskalna glābšanai izveidotas trīs darba grupas, tajā skaitā arī valdības darba grupa, pilī strādā speciālisti, uzsākti urbumi pils pamatu izpētei un gruntsslāņu noteikšanai, kā arī uzsākta topogrāfiskā mērīšana un citi glābšanas darbi.

Jau sākti urbumi pils pagrabos, lai noteiktu tās pamatu slāņus, stāvokli un pils noturību. Turpinās ģeodēziskā novērošana, kā arī notekūdeņu novadīšana no ceļa un arī grāvjiem, lai tur neveidotos ledus un dubļu kalni.

Ministru kabinets otrdien izveidoja darba grupu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Vladimira Makarova vadībā, kas nodarbosies ar Turaidas pilij zemes nogruvumu nodarīto postījumu apzināšanu un izvērtēšanu.

Valdība otrdien nelēma par līdzekļu piešķiršanu pils drošībai, jo pagaidām nav zināms nepieciešamais apjoms, bet uzdeva vides ministrijai un Finansu ministrijai izvērtēt un saskaņot nepieciešamo finansējumu. Nauda tiks piešķirta no valsts budžetā plānotajiem līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Pirms tam Kultūras ministrija izveidoja darba grupu, kā arī darba grupa izveidota Siguldas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!