Biznesa augstskolas "Turība" vadība nolēmusi nepirkt Igaunijas starptautisko Konkordijas universitāti, bet turpinās sarunas ar augstskolas jaunizveidoto nevalstisko organizāciju KU "Konkordijas universitāte" par iespējamo turpmākās sadarbības modeli, BNS informēja augstskolas valdes referente Astrīda Notte.
Izvērtējot Konkordijas universitātes sarežģīto finansiālo situāciju, "Turība" prognozē, ka pirms bankrota procedūras uzsākšanas augstskolai neuzradīsies cits investors, jo darījums, kas apgrūtināts ar tik lielu parādu slogu, vērtējams kā pilnībā neperspektīvs, norāda Notte.

Nevalstiskās organizācijas pārstāvji ir uzaicināti uz Latviju, lai iepazītos ar "Turības" darbību un kopā ar šīs organizācijas dekāniem lemtu par turpmākās sadarbības modeli bankrotējušās Igaunijas augstskolas studiju procesa turpināšanai un veiksmīgas tālākās darbības nodrošināšanai.

Augstskolas vadība jau ilgāku laiku pētīja starptautisko tirgu, lai pārņemtu izglītības iestādes, veidojot ārvalstu filiāles.

Iepriekš "Turības" valde pieļāva divus Konkordijas universitātes pārņemšanas variantus -panākot vienošanos par augstskolas aptuveni miljonu latu lielā parāda samazināšanu vai arī iegūstot universitātes licences, parādsaistības nepārņemot.

Igaunijas valdība attiecās piešķirt līdzekļus, lai studējošie varētu pabeigt šo mācību semestri.

Starptautiskās Konkordijas universitātes finanšu problēmas kļuva zināmas marta sākumā, kad noskaidrojās, ka augstskolai ir aptuveni miljona latu parādi. Augstskolā izveidota pasniedzēju un studentu organizācija, kas iepriekš jau bija paziņojusi, ka nākamajā mācību gadā augstskolas darbību varētu nodrošināt, piesaistot privātas investīcijas. Iepriekš parādu lieluma dēļ augstskolu attiecās pirkt Igaunijas pedagoģijas augstskola un universitāte "Audentes Mainor".

Konkordijas universitātes finanšu problēmās tiek vainots tās līdzšinējais rektors Marts Suzi un viņa sieva, kura ieņem vicerektores amatu.

Konkordijas universitātē mācās arī 287 cilvēki no Latvijas, un tas ir lielākais šajā augstskolā studējošo ārvalstnieku skaits. Vēl augstskolā mācās 192 Lietuvas un 12 Somijas jaunieši, kā arī studenti no Ukrainas, Ķīnas, ASV, Kanādas, Krievijas un citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!