Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijā ar Covid-19 līdz šim esam tikuši galā salīdzinoši veiksmīgi, tomēr augstskolām jautājums par ārvalstu studentu ierašanos uz studijām jaunajā rudens semestrī aizvien ir atvērts. Ārvalstnieku studijas tām līdz šim nozīmējusi dažādu, lielāku vai mazāku, bet tomēr stabilu ienākumu daļu budžetā, taču šobrīd lielākoties augstskolas-ārvalstnieku piesaistītājas par gaidāmo rudens semestri ir neziņā, – tās gatavojas attālinātām studiju formām, gaida valdības lēmumus un lūdz palīdzību nozares ministrijai.

Augstskolu stāsti atklāj to, ka skaidrības, kad vidusskolu beidzēji saņems savus atestātus un varēs sākt studijas nav arī vairākās potenciālo studentu mītnes zemēs.

Tāpat kā vietējie studenti arī ārvalstu studējošie pašlaik turpina studijas attālināti. Latvijas studentu apvienības preses pārstāve Evelīna Puzo norāda, ka pašlaik nav saņemta informācija par ārvalstu studējošo skaita samazinājumu, kas būtu saistāma ar Covid-19, tomēr augstākās izglītības iestādes esot uzsvērušas bažas par studējošo – gan vietējo, gan ārzemju – uzņemšanu rudens semestrim. "Turības" pārstāvji portālam "Delfi" iezīmēja, ka iespējams visai ievērojams citvalstu studējošo skaita kritums.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) portālam "Delfi" skaidroja, ka par ārvalstu studējošo ietekmi uz tautsaimniecību objektīvi dati nav pieejami, bet domnīcas "Certus" aprēķini 2017. gadā liecināja, ka ārvalstu studentu pienesums Latvijas ekonomikai ir gandrīz 170 miljoni eiro gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!