Foto: LETA

Mācību gada pagarināšana neietekmētu topošo studentu iestāšanos viņu izvēlētajās augstskolās, uzskata "Biznesa augstskolas Turība" rektors Aldis Baumanis.

Plānots, ka no nākamās nedēļas skolās mācības notiks attālinātā režīmā, tomēr, ja pirmajā attālinātās mācīšanās nedēļā tiks konstatēts, ka pedagogi nevar nodrošināt kontaktu ar skolēnu, valda neziņa un skolēnus pārslogo ar mājasdarbiem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sludinās brīvlaiku un pagarinās mācību gadu, piektdien sacīja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

"Turības" rektors atzīmēja, ka vēl nav skaidrs, cik ilgi valstī būs nepieciešams saglabāt ārkārtas situāciju un cik ilgi tādā situācijā tiks pagarināts mācību gads, tomēr, viņaprāt, tas neietekmētu studentu uzņemšanu augstskolās.

Baumanis uzsvēra, ka dokumentu noformēšana, stājoties augstskolā, nav laikietilpīgs process, tāpēc tas neradīs papildus problēmu vai kavēšanos. Tāpat tas, vai centralizēto eksāmenu rezultātus studētgribētāji saņem 1. jūlijā vai 1. augustā, studiju uzsākšanu būtiski neietekmētu.

"Protams, ja vidusskolēns nebūs saņēmis diplomu brīdī, kad jāuzsāk jaunais studiju gads, būs nepieciešams veikt attiecīgas korekcijas studiju gada plānojumā," pauda rektors.

Vaicāts, vai ir iespējama uzņemšanas laika pārcelšana, Baumanis sacīja, - ja saistībā ar mācību gada pagarināšanu tiks ieviestas lielākas izmaiņas, kā sākotnēji prognozētās, augstskola tām pielāgosies. Rektors nekādas problēmas vai lielus sarežģījumus šai gadījumā nesaskata un uzsvēra, ka visu varēs pagūt izdarīt un sakārtot, lai tiktu nodrošināts kvalitatīvs studiju process.

"Manuprāt, augstskolu spēja pielāgoties studentu vajadzībām ir augsta. Iespējams, pirmais studiju gads noslēgsies vēlāk, nekā ierasts, ja tas tiks vēlāk uzsākts, taču kopumā vērtējot, ievērojamas problēmas neveidosies," pauda Baumanis.

Latvijas Universitātes (LU) pārstāve Sindija Iesalniece uzsvēra, ka šis ir jautājums, ko universitāte viena nelemj, jo uzņemšana tiek organizēta caur Vienoto uzņemšanas sistēmu, tomēr nepieciešamības gadījumā tikšot pieņemti visi vajadzīgie lēmumi, lai jaunieši varētu iestāties LU.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas departamenta direktors Edijs Šauers uzsvēra, ka šobrīd ir pāragri minēt, kāda būs situācijas tālākā attīstība, jo tā ir skārusi visu pasauli, tomēr RSU darīšot visu, lai nodrošinātu maksimāli augstu studiju kvalitāti saviem studentiem, kā arī organizēs uzņemšanas procesu atbilstoši situācijai.

Savukārt RTU studiju prorektors Uldis Sukovskis atzīmēja, - ja ārkārtas stāvoklis beigsies 14.aprīlī, tad semestris nebūs jāpagarina un tāpat nebūs jāpārceļ jauno studentu uzņemšana.

Kā ziņots, no piektdienas līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Piektdien tika nolemts skolās un augstskolās mācības organizēt attālināti, savukārt sestdien notikušajā Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē tika nolemts, ka no 16.marta pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas nodrošina bērnu uzraudzības pakalpojumu, jānodrošina dežūrgrupu darbība, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pirmsskolas pakalpojumu sniegšanu vecākiem, kas paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu.

Tāpat tika nolemts, kas neatkarīgi no to apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties.

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī lēma par citiem ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!