Savulaik par vērienīgāko sludinātais tūrisma informācijas sistēmas izveidošanas projekts "Destination Riga" izrādījies zemē nomesti simtiem tūkstoši zviedru un arī latviešu nodokļu maksātāju naudas, par ko satraukumu pauduši Zviedrijas mediji.
Projekta realizācijai izveidoto Rīgas reģiona tūrisma attīstības aģentūru tagadējais Rīgas rajona padomes priekšsēdētājs Tālis Puķītis kā Rīgas reģiona attīstības padomes pilnvarotā persona par smieklīgi mazu summu pārdeva sabiedriskajam fondam "Atvērtā Latvija", šodien raksta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Patlaban Rīgas reģiona tūrisma attīstības aģentūrai (RRTAA) draud maksātnespēja. Savukārt portāla "www.rigaregion.com" darbība tā arī nav atjaunota, raksta NRA.

Jāatgādina, ka "Destination Riga" savulaik tika sludināts par vērienīgāko tūrisma informācijas sistēmas izveidošanas projektu, kas tiek īstenots Latvijā. Tā galvenie mērķi bija izveidot Rīgas reģionā uz mūsdienīgām tehnoloģijām balstītu tūrisma informācijas sistēmu, kā arī padarīt efektīvāku Rīgas reģiona tūrisma informācijas centru darbu.

Projekta īstenošana tika sākta 2000.gada maijā, un tā izmaksas bija aptuveni 800 000 latu, no kuriem 110 000 latu piešķīrušas Rīgas reģiona pašvaldības, bet lielākā izmaksu daļa segta no Zviedrijas valdības fonda "Swedfund". Zviedri piedāvājuši veidot rezervācijas sistēmu, kas nodrošinātu on-line rezervācijas iespējas, kā arī WAP pakalpojumu ieviešanu.

Savukārt Latvija par galveno uzskatījusi informācijas sistēmas izveidi, kā arī portāla atvēršanu Rīgas reģiona tūrisma attīstības veicināšanai. Projekta realizēšanai 2000.gadā Rīgas reģiona attīstības padome (RRAP) nodibināja RRTAA. Darba gaitā astoņi tūrisma informācijas centri tika apgādāti ar tehniku, un sākās darbs pie datu ievadīšanas. Lai gan projektu bija plānots pabeigt līdz 2000.gada beigām, projekts beidzās tikai 2001.gada 30.jūnijā. Sakarā ar to, ka, pretēji solītajam, RRTAA 2002.gada finansējumu no RRAP nesaņēma, 2002.gada 15.aprīlī portālu slēdza.

Pagājušā gada 27.jūnijā tagadējais Rīgas rajona padomes priekšsēdētājs Puķītis kā Rīgas reģiona attīstības padomes pilnvarotā persona pārdeva Rīgas reģiona tūrisma attīstības aģentūru par nieka 3 714 latiem sabiedriskajam fondam "Atvērtā Latvija" jeb "Open Latvia". Lai gan pārdošanas līgumā teikts, ka nepieciešams atsākt portāla "www.rigaregion.com" darbību, tas nav izdarīts.

"Nemaz nezinu, vai tas portāls darbojas vai nē. Mēs Rīgas reģiona attīstības aģentūru nodevām vai laikam pārdevām "Open Latvia", jo viņi uzvarēja valsts izsludinātajā konkursā par vienotas tūrisma informācijas sistēmas izveidi un mums bija grūti ar viņiem konkurēt," sacīja Puķītis.

Jautāts, vai nesaskata savu līdzatbildību notikušajā līdzekļu izšķērdēšanā, Puķītis laikrakstam teicis: "Varbūt varējām ar valsti labāk sastrādāties, bet mūsu projektu noraidīja. To cenu, par kuru aģentūra tika pārdota sabiedriskajam fondam "Open Latvia", noteicu nevis es, bet visas reģiona attīstības padomē iesaistītās pašvaldības. Arī es kā priekšsēdētājs rotācijas kārtībā tur biju tikai uz laiku."

Ogres rajona padomes priekšsēdētājs Jānis Petrovičs NRA sacījis, ka izšķērdēta galvenokārt zviedru nauda, jo Latvijas pašvaldību ieguldījums bijis niecīgs. "Acīmredzot bija citas biznesa intereses, tāpēc šis projekts netika turpināts. Doma jau bija laba, bet izrādījās, ka zviedru izveidotās sistēmas bija nesavietojamas ar Latvijā veidotajām. Turklāt "Open Latvia" bija savi cilvēki, kuri uzskatīja par vajadzīgu tūrisma informācijas sistēmu radīt no jauna, nevis izmantot jau izveidoto," teica Petrovičs. Viņš norādīja, ka Ogres rajons no šā projekta ieguvis vienu datoru, kas novietots Tūrisma informācijas centrā, un kādu laiku arī saņemta nauda datu bāzes uzturēšanai.

Ar "Open Latvia" vadību NRA sazināties nav izdevies, un sekretāre zinājusi pateikt vien to, ka RRTAA draud maksātnespēja, bet portāla nākotne ir neskaidra.

Jau 2001.gada janvārī Latvijas Tūrisma attīstības aģentūras (LTAA) direktore Solvita Vēvere projektam "Destination Riga" prognozēja pastāvēšanas grūtības. Viņa pieļāva, ka pašvaldības nespēs apmaksāt portāla uzturēšanu un sistēmas atjaunošanu. Turklāt visus Latvijā esošos tūrisma centrus bija iecerēts savienot vienā, izmantojot LTAA realizēto, līdzīgo projektu, kas izmaksās 125 000 latu - astoņreiz mazāk nekā "Destination Riga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!