Tūrisma nozarei Latvijā līdz šim bijusi pabērna loma, tādēļ nepieciešams liels atbalsts un noteikta rīcība tūrisma attīstīšanai, uzskata aģentūras LETA aptaujāto tūrisma un ceļojumu firmu pārstāvji.
No bijušās ministrijas nebija un no nākamās ministrijas, kas rūpēsies par tūrisma nozari Latvijā, visticamāk, nebūs lielas jēgas, uzskata ceļojumu firmas "Impro" mārketinga nodaļas vadītāja Zinaīda Tarasova. Viņa stāstīja, ka līdz šim firma nav jutusi ne Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, ne arī ministra īpašu vēlmi attīstīt tūrismu.

Joprojām nav izstrādāta vienota nostāja, kā veidot Latvijas tēlu pasaulē, lai piesaistītu tūristus. Firmas pašas saviem spēkiem cenšas kaut ko darīt, ja uzskata to par nepieciešamu. Tūrisma izstādēs joprojām Latvijas stends ir vissliktākais un to pat nevarot salīdzināt ar kaimiņu lietuviešu un igauņu stendiem, sacīja Tarasova.

Viņasprāt, tūrisma nozare ir atstāta pašplūsmā un, ja uzņēmumiem valdība netraucē, tie kaut ko izdara savu iesēju robežās. Ministrs līdz šim neesot iesaistījies pasākumos, kas varētu piesaistīt tūristus, piemēram, Eirovīzijas rīkošanā vai prāmju kustības nodrošināšanā.

Ministriju aktivitātes ir no reizes uz reizi, kad tiek rīkoti kādi ārzemju braucieni un aicinātas līdzi tūrisma firmas, norādīja Tarasova. Tomēr arī tad firmu pārstāvjiem pašiem jānodrošina ceļš un uzturēšanās ārzemēs. Lielāka aktivitāte tūrisma jomā no ministrijas puses esot vērojama, kad mainoties vadība, bet šī aktivitāte ātri vien noplokot.

Arī "Latvia tours" direktore Gundega Zeltiņa uzskata, ka līdz šim pietrūcis vienotas stratēģijas. Viņasprāt, nav būtiski, kuras ministrijas pārziņā būs tūrisms, svarīgi, lai valsts atklāti pasaka, ir vajadzīga šī nozare vai nav.

Infrastruktūras attīstīšanas un nodokļu politika Lietuvā un Igaunijā esot tūrismam daudz labvēlīgāka. Jau tagad esot skaidrs, ka Latvija vairs nevar atgūt nokavēto un kaimiņvalstis ir tālu priekšā. Vēl vairāk, Latvijas tūrisms turpina atpalikt arvien vairāk, norādīja Zeltiņa.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas tūrisma nodaļa, kā arī Tūrisma attīstības valsts aģentūra mēģinot kaut ko darīt lietas labā, taču neko daudz nevar izdarīt, ja nav politiskā un finansiālā atbalsta, ja nevar piesaistīt labākos speciālistus, atzina Zeltiņa.

Lai kaut nedaudz uzlabotu situāciju tūrisma jomā, jaunajam ministram vajadzētu rūpēties par lielāka finansējuma piešķiršanu Latvijas tēla veidošanai, uzskata ceļojumu biroja "T.U.I" direktore Inga Kavaca. Tūristu piesaistīšana atstātu pozitīvu ietekmi uz valsts ekonomiku kopumā.

Kavaca norādīja, ka nepietiek tikai ar Latvijas stendu tūrisma gadatirgos. Nepieciešami materiāli, ko ikdienā piedāvāt tūristiem un tūrisma firmām, lai parādītu Latviju kā tūrismam interesantu zemi.

Tūrisma attīstības valsts aģentūras direktors Valērijs Seilis uzskata, ka svarīgākais jaunajam ministram būtu saglabāt tās pozitīvās un labās iestrādes, kas ir bijušas līdz šim.

Seilis norādīja, ka līdz šim tūrisma nozarē valsts pārvaldē notikušas daudzas reformas. Bijusi izveidota Tūrisma pārvalde, tad tā pārveidota par padomi, tad izveidota Latvijas tūrisma attīstības aģentūra, kas vēlāk pārveidota par Tūrisma attīstības valsts aģentūru. Nestabilitāte ir negatīvi ietekmējusi nozares attīstību.

Bez tam ļoti svarīgi būtu palielināt finansējumu tūrisma nozarei, uzskata Seilis. Piemēram, aģentūrā strādā 10 darbinieki, bet līdzīgā iestādē Igaunijas galvaspilsētā Tallinā strādā aptuveni divas reizes vairāk cilvēku, turklāt Igaunijā šie speciālisti ir arī katrā rajonā.

Finansējums nepieciešams arī informācijas sagatavošanai par Latviju. Ja, piemēram, tiek nodrukātas 10 000 brošūras par Latviju vācu valodā, tad, lai pietiktu šo brošūru tikai tiem, kuri par Latviju izrāda interesi, vajadzētu drukāt vismaz 40 000 eksemplāru.

Arī tūrisma gadatirgiem tiekot sagatavota informācija vācu, angļu un krievu valodā. Taču būtu nepieciešams sagatavot informāciju visās to valstu valodās, kur iecerēts sniegt informāciju par Latviju, teica Seilis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!