Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tūrisma nozarē pieprasījums būs atkarīgs no tā, cik droši būs pakalpojumi Covid-19 pandēmijā, trešdien diskusijā "Restartēt Rīgu!" par tūrisma aktualitātēm sacīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš atzīmēja, ka patlaban Latvijā cilvēki dzīvo droši, bet tas var mainīties, samazinoties ierobežojumiem.

"Tūrisma nozare patlaban balstās uz drošību - jo lielāka drošība, jo vairāk klientu. (..) Mēs zinām kā vīruss izplatās. Jo labāk iemācīsimies ar to sadzīvot, jo vairāk varēsim palielināt atvieglojumus. Taču es neredzu iespēju, kā šie ierobežojumi varētu pazust vispār, jo epidēmija nepazudīs ne vasarā, ne ziemā," teica infektologs.

Viņš atzīmēja, ka tūrisma pakalpojumos kontakts ilgāks par 15 minūtēm ir ļoti iespējams, tāpēc ir svarīgi fokusēties uz distancēšanos un barjerām, piemēram, ēdināšanas nozarē būtu iespējams variēt ar stikla vai plastmasas sienām starp galdiņiem, apkalpojošais personāls var izmantot sejas vairogus.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīja, ka ierobežojumu samazināšana, ļaujot pulcēties līdz 25 cilvēkiem, vienlaikus ievērojot distanci, ir labs atspēriena punkts ēdinātājiem, taču Covid-19 pandēmijas ierobežošanai drošības pasākumi saglabās būtiskumu.

Vienlaikus Viņķele atzīmēja, ka pagaidām ir pāragri prognozēt, kad sekos jauni ierobežojumu atvieglojumi attiecībā uz pulcēšanos. Taču, situācijai pasliktinoties, Latvija arī varētu atjaunot atsevišķus ierobežojumus.

Savukārt, runājot par āra kafejnīcām un terasēm, veselības ministre atzīmēja, ka tās drīkst darboties, ievērojot visus Covid-19 drošības pasākumus.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova norādīja, ka ēdināšanas nozarē ir jāpārskata rīkojumi krīzes laika regulējumā attiecībā uz klientu izvietojumu noteiktā kvadratūrā un piederību vienai ģimenei.

"Ja cilvēki ir no vienas mājas kāpņu telpas, kāpēc lai viņi nevarētu sēdēt pie viena galda? Tas nav nopietni, kad policija restorānos pieprasa cilvēkiem pases, lai pierādītu piederību vienai ģimenei," pauda Marčenkova, piebilstot, ka noteikumi higiēnas prasībām ir pārmērīgi.

LETA jau ziņoja, ka no 12.maija drīkst organizēt tūrisma pakalpojumus ceļošanai Baltijas valstīs - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Vienlaikus ierobežojumu atvieglojumi atļauj pulcēšanos gan iekštelpās, gan ārā organizētos, publiskos pasākumos līdz 25 cilvēkiem.

Tāpat ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludinātā ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9.jūnijam, vienlaikus lemjot par būtisku dažādu ierobežojumu atvieglošanu. Ar mērķi ierobežot Covid-19 izplatību, ārkārtējā situācija Latvijā ir kopš 13.marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!