Vairāki tūristi no Latvijas pirms nedēļas pamatīgi ālējušies Roņu salā, šokējot vietējos iedzīvotājus, jo šāda iebraucēju uzvedība esot piedzīvota pirmo reizi.
Latvieši bez atļaujas izdzēruši salā strādājošo celtnieku alu, braukājuši ar viņiem piederošu kravas automašīnu un to sabojājuši, kā arī centušies nozagt ekskavatoru, pastāstīja Roņu salas pašvaldības vadītājs Āre Sinters.

Sestdien, 15.septembrī, Roņu salā ar katamarānu no Latvijas ieradušies 15 cilvēki. Daļa no viņiem naktī neatļauti iekļuvuši namiņā, kurā dzīvo celtnieki no Sāremā salas, kas Roņu salā būvē ceļu un brīvdienās bija devušies uz mājām.

Svešajā mājiņā viesi no Latvijas nakšņojuši un izdzēruši celtniekiem piederošu alus kasti. Tāpat viņi nozaguši celtnieku kravas automašīnu, ar kuru braukājuši pa salu un to sabojājuši. Jau vēlāk konstatēts, ka latvieši mēģinājuši iedarbināt arī ekskavatoru, taču pretaizdzīšanas sistēmas dēļ tas viņiem nav izdevies.

Iekarsušos viesus naktī ievērojis kāds vietējais. Zinot, ka celtnieki brīvdienās no salas aizbraukuši, un redzot viņu automašīnu braukājot pa salu, salinieks par notiekošo paziņojis robežsargiem, kuri pilda arī policijas funkcijas.

Kad ieradušies robežsargi, automašīna jau bijusi nolikta vietā, taču tai salauzts spogulis un sasists pagrieziena lukturis.

Jau svētdienas rītā, ap plkst.12 viesi no salas aizbraukuši, lai gan bijis plānots, ka viņi dosies projām tikai vakarā. Pagaidām nav izdevies noskaidrot, kuri no atbraucējiem piedalījās nakts jandāliņā.

Kad pirmdien salā atgriezās celtnieki, viņi amatpersonām ziņoja par nekārtībām mājiņā, kā arī konstatēja, ka Latvijas tūristi mēģinājuši nozagt ekskavatoru. To gan nav izdevies izdarīt, jo ekskavatoram bija ierīkota pretaizdzīšanas sistēma.

Pašvaldības vadītājs sacīja, ka pēc šī gadījuma viņa attieksme pret Latvijas tūristiem nav mainījusies, bet viņš nevar garantēt, ka tā nemainīsies vietējiem iedzīvotājiem.

Celtnieki pagaidām nav izlēmuši, vai pret latviešiem izvirzīs kādas pretenzijas.

Pēc Sintera teiktā, ja nākotnē kāds tūrists tiks aizturēts par līdzīgiem pārkāpumiem un tiks izsaukta policija no Igaunijas kontinentālās daļas, pārkāpējam nāksies segt izdevumus par likumsargu ierašanos ar helikopteru, kas izmaksā 80 000 Igaunijas kronu (aptuveni 3590 latus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!