Rīgas apgabaltiesā, turpinot sprieduma pasludināšanu "Bankas Baltija" krimināllietā, tiesnese Ināra Šteinerte ceturtdien nolasīja 16 no 78 apsūdzības punktiem un tajos visos atzīta bankas vadītāju Aleksandra Laventa un Tāļa Freimaņa vaina. BNS novēroja, ka pašlaik nolasīta aptuveni trešā daļa no apjomīgā sprieduma. Sprieduma lasīšanu tiesa turpinās piektdien pulksten 10.
Nolasītie apsūdzības punkti ir par vairāku miljonu latu vērtu kredītu izsniegšanu bankas akcionāriem, tostarp arī Laventam piederošiem uzņēmumiem. Tiesa atzīst, ka ir pierādīta abu bankas vadītāju rīcība ļaunprātīgā bankas novešanā līdz bankrotam, nosakot nesamērīgas procentu likmes, kā arī izsniedzot kredītus, kas nav atdoti.

Tiesa uzskata, ka ar to ir pierādīta Laventa un Freimaņa vaina apzinātā grāmatvedības datu sagrozīšanā un slēpšanā, ļaunprātīgā bankas novešanā līdz bankrotam, kā arī darbībās, kas vērstas uz Latvijas naudas sistēmas graušanu ar nolūku vājināt valsti.

Arī ceturtdien uz sprieduma nolasīšanu nav nogādāts bankas Uzraudzības padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lavents, tiesas zālē atrodas tiesājamie bijušais bankas prezidents Tālis Freimanis un uzņēmuma "Birojs L&A" vadītājs Alvis Līdums. Freimanis sprieduma nolasīšanas laikā risina krustvārdu mīklas.

Jau ziņots, ka vairāk nekā 1000 lappušu biezā sprieduma pasludināšanu tiesnese Ināra Šteinerte uzsāka trešdien. Spriedumu BB lietā paredzēts lasīt vairākas dienas. Spriedums sākās ar konstatējošo daļu, kurā izklāstīti visi aptuveni 80 apsūdzības punkti, bet pēc tam seko katra punkta pierādījumu analīze.

Tiesu debatēs pērn prokurors Juris Pēda bijušajam Uzraudzības padomes priekšsēdētājam Laventam pieprasīja piespriest brīvības atņemšanu uz 13 gadiem, prezidentam Freimanim - uz deviņiem gadiem, bet Investīciju daļas darbinieku un uzņēmuma "Birojs L&A" vadītāju Līdumu notiesāt ar sešu gadu cietumsodu. Prokurors lūdza arī Laventam un Freimanim konfiscēt mantu, savukārt civilprasītāji vēlas no viņiem piedzīt gandrīz 35 miljonus latu.

Spriedumu apjomīgajā lietā tiesa sāka gatavot septembra beigās, kad nolēma liegt tiesājamajiem turpināt pēdējo vārdu, uzskatot, ka tie visi rīkojas saskaņoti, lai novilcinātu tiesas procesu. Freimanis un Līdums spriedumu gaidīja cietumā, savukārt Lavents jau aptuveni gadu atrodas "Linezera" slimnīcā.

"Bankas Baltija" lietā tiesājamajiem apsūdzības uzrādīja 1996.gadā. Laventu apsūdz kaitniecībā, bankas ļaunprātīgā novešanā līdz bankrotam, grāmatvedības datu sagrozīšanā, fiktīvu uzņēmumu veidošanā kredītu saņemšanai un līdzekļu piesavināšanā lielos apjomos. Līdzīga apsūdzība izvirzīta arī Freimanim, bet Līdums apsūdzēts par mantas piesavināšanos.

Pie Rīgas apgabaltiesas tiesneses Ināras Šteinertes krimināllieta atrodas kopš 1997.gada beigām. Pirms Šteinertes lietas izskatīšana bija uzticēta tiesnesei Ainai Saulītei un Voldemāram Zariņam. Saulīte pati atteicās no lietas izskatīšanas, bet Zariņš tika noraidīts, jo viņa dzīvesbiedre bija zaudējusi naudu "Bankā Baltija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!