Foto: LETA

Kultūras ministrija (KM) ar Kultūras alianses un nozares valsts pārvaldes iestāžu pārstāvjiem vienojušies, ka turpmāk mākslinieku honorāri tiks atklāti tikai pēc pieprasījuma, nevis norādīti publiski, otrdien preses brīfingā sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Viņa norādīja, ka kultūras organizāciju pārstāvju apspriedes laikā šāds kopsaucējs ir atrasts, taču nekāda rezolūcija netika pieņemta. "Vienojāmies par vienotu kārtību - likums nedod pienākumu publiskot honorāru, bet, ja iespējams, tad iestādes vadītāji pēc pieprasījuma sniegs šādu informāciju," sacīja Melbārde.

Uz jautājumu, vai kultūras ministrijas publiskie iepirkumi turpmāk atspoguļos projektu izmaksas kopā ar honorāriem, ministre norādīja, ka tas būs atkarīgs no situācijas - var būt iepirkumi par atsevišķām pozīcijām, kā arī var būt kopīgi izsludināti iepirkumi, kuros honorāri ir iekļauti.

Taujāta par koncerta "Mīlestības vārdā. 18+" izmaksām salīdzinājumā ar liela mēroga privāti rīkotiem pasākumiem, Melbārde atbildēja, ka, šāda salīdzinājuma veikšanai nepieciešams izmaksu tāmju pārskats, kā arī svarīgs ir apstāklis, vai privātais organizators ir nomaksājis visus pieprasītos nodokļus, kas attiecīgi palielina kopējās izmaksas.

Savukārt uz jautājumu, vai honorāru izmaksas par šo koncertu bijušas adekvātas, Melbārde norādīja, ka darbs pie koncerta veidošanas ildzis 11 mēnešus. "Jānis Šipkēvics bija cilvēks-orķestris, kurš arī vadīja projektu. Viņš bija arī mākslinieciskais vadītājs, kurš bija atbildīgs par koncerta izpildi. Ja mēs skaitām trīs atsevišķas lietas kopā, tad attiecīgi summa arī izveidojas. Ministrijai neizskaidrojot, kādēļ tāda viena summa izveidojusies, radās nevajadzīgas interpretācijas, un mūsu pienākums bija to izskaidrot. Uzņemos atbildību, ka ministrija to laicīgi nav izdarījusi," sacīja Melbārde.

VSIA "Latvijas koncerti" valdes loceklis Guntars Ķirsis pauda pārliecību, ka visi Latvijas valsts simtgades svētku programmā iekļautie pasākumi iepriekš tikuši rūpīgi izvērtēti, jo konkurence par valsts finansējumu bijusi liela.

Kā ziņots, par Latvijas valsts simtgades svētku koncertu "Mīlestības vārdā. 18+" autoratlīdzībās izmaksāti vairāk nekā 57 000 eiro, no kuriem vairāk nekā 17 000 eiro saņēmis mākslinieks Jānis Šipkēvics, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Šipkēvica autoratlīdzības summu veido viņa paša kā mākslinieka dalība šajā pasākumā (11 500 eiro), koncerta mākslinieciskās daļas izpildproducēšanas pakalpojumu nodrošināšana (4399 eiro), kā arī saturiskās koncepcijas izstrāde (1176 eiro).

Videografiku autors Gatis Mūrnieks par koncertu nopelnījis aptuveni 6400 eiro, mūziķis Reinis Sējāns - teju 6000 eiro. Sociālajos tīklos plaši apspriestā jaunā izpildītāja Evija Vēbere par divu dziesmu izpildījumu saņēmusi 666 eiro, bet, piemēram, grupas "Prāta vētra" dalībnieks Renārs Kaupers - 1000 eiro. Jānis Jubalts, kurš arī ir "Prāta vētras" biedrs un uzstājās šajā koncertā, raidījumam veidotājiem norādīja, ka autoratlīdzību nav saņēmis vispār, jo uzstājies draugu aicināts.

KM raidījuma veidotājiem norādīja, ka koncerts apstiprināts svētku radošajā padomē, kurā līdz pasūtījuma iegūšanas brīdim vienīgais pārstāvētais mūziķis bijis pats Šipkēvics. Pārējo mākslinieku izvēle un autoratlīdzību lielums arī bijis Šipkēvica pārziņā. Raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" publiskotā informācija sākotnēji bija pieejama KM mājaslapā, taču, parādoties interesei par pasākuma izmaksām, no tās tika izņemta.

Līdzās autoratlīdzību izdevumiem par paša koncerta tehnisko nodrošinājumu no valsts budžeta tika iztērēti 180 000 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Šo pasūtījumu konkursa kārtībā bija ieguvusi firma "Ideju institūts".

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Ideju institūts" dibināts 2002.gadā. Uzņēmuma valdes loceklis ir Guntis Ērglis-Lācis, kuram pieder arī 40% SIA kapitāla daļu. Savukārt 60% "Ideju institūta" kapitāla daļu pieder SIA "Strato Consulting", kas, savukārt, pilnībā pieder Unai Meisterei.

"Ideju institūts" 2016.gadā strādāja ar 356 137 eiro apgrozījumu un teju 17 000 eiro zaudējumiem, bet pērn - ar 2 300 670 eiro apgrozījumu un peļņu vairāk nekā 57 000 eiro apmērā.

Jau vēstīts, ka pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas 19. novembrī brīvā dabā uz koka skatuves izskanēja valsts svētkiem veltīts koncerts "Mīlestības vārdā. 18+", kurā pašmāju mūziķi izpildīja tautā atpazīstamas dziesmas jaunās aranžijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!