Foto: Shutterstock
Piektdien, 20. novembrī, stājas spēkā grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz, ka par masku nelietošanu publiskās vietās varēs sodīt ar naudas sodu līdz pat 50 eiro.

Likums paredz, ka no piektdienas par sejas masku nelietošanu varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 eiro.

Tāpat likums paredz, ka mazāk aizsargātām personām valsts ar pašvaldību starpniecību nodrošinās mutes un deguna aizsegus, sākot no 20. novembra.

Jāatgādina, oktobra beigās, izskatot likuma grozījumus pirmajā lasījumā, virkne opozīcijas pārstāvju asi kritizēja nodomu noteikt sodu par mutes un deguna aizsegu nelietošanu, neparedzot palīdzību mazāk aizsargātām sabiedrības grupām, kam ir grūtības ar masku iegādi. Arī valdošās koalīcijas pārstāvji atzina, ka uz otro lasījumu ir nepieciešams likumā paredzēt mutes un deguna aizsegu nodrošināšanu mazāk aizsargātām sabiedrības grupām.

Līdz ar to galīgajā lasījumā likumprojekts tika papildināts ar pantu, ka Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai valsts iepirktos individuālos aizsardzības līdzekļus un medicīniskās ierīces pašvaldības nodod bez atlīdzības īpašumā noteiktām fizisko personu grupām.

Lēmumu par individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīniskās ierīču atsavināšanu pieņem attiecīgās pašvaldības lēmējinstitūcija, nenoskaidrojot publiskas personas vai tās iestāžu vajadzību pēc tās. Ministru kabinets noteiks personu grupas, kā arī personai nododamo individuālo aizsardzības līdzekļu un medicīnisko ierīču apjomu.

Šo priekšlikumu Saeima apstiprināja bez iebildumiem. Tas arī bija viens no opozīcijas pārstāvju nosacījumiem, lai atbalstītu šo grozījumu pieņemšanu.

Vēstīts, pašvaldībām tiks izdalīti individuālie aizsarglīdzekļi – higiēniskās sejas maskas, kuras paredzētas mazaizsargātām personām, iepriekš informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

VUGD apkopojis 36 sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisiju (CAK) apgādes koordinatoru iesniegto informāciju un Labklājības ministrijas ziņas par pašvaldībām nepieciešamo higiēnisko sejas masku skaitu.

Pieprasījums par vairāk nekā 114 000 higiēnisko sejas masku izsniegšanu ir nosūtīts Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centram (VAMOIC), kas organizē higiēnisko sejas masku izsniegšanu CAK nozīmētiem apgādes koordinatoriem, kas tālāk to nodos attiecīgajām pašvaldībām izdalīšanai mazaizsargātām personām, kurām saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem un kārtību piešķirts trūcīgas personas vai maznodrošinātas personas statuss, kā arī personām, kuras ir tiesīgas saņemt naktspatversmes, patversmes vai aprūpes mājās pakalpojumus vai arī dienas aprūpes centra, dienas centra vai krīzes centra pakalpojumus.

Plānots, ka pirmās higiēniskās sejas maskas pie mazaizsargātām personām varētu nonākt no 16. līdz 20. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!