Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) strādā pie jauna mācību grāmatu apstiprināšanas nolikuma projekta, kas paredz ieviest striktākus un noteiktākus mācību grāmatu vērtēšanas kritērijus.
ISEC Vispārējās daļas vadītājas vietniece un speciāliste bibliogrāfijas jautājumos Ināra Švarca pastāstīja, ka lielākā un būtiskākā atšķirība mācību grāmatu izvērtēšanā ir striktu vērtēšanas kritēriju ieviešana.

Visas mācību grāmatas vērtēs pēc 25 visām grāmatām kopīgiem kritērijiem, par katru piešķirot vienu punktu par atbilstību, kā arī vēl noteikti vairāki vērtēšanas kritēriji atbilstoši mācību priekšmeta specifikai. Lai mācību līdzekļu komplekts iegūtu pozitīvu vērtējumu, kopīgo kritēriju tabulā tam jāiegūst vismaz 21 punkts, bet atsevišķajos mācību priekšmetu kritērijos visur jābūt pozitīvam vērtējumam.

ISEC vadītājs Māris Krastiņš, izvērtējot jauno nolikumu, sacīja: "Princips jau saglabājas, bet vērtēšana kļūs objektīvāka."

Tāpat turpmāk kopā apstiprinās mācību līdzekļu komplektu - mācību grāmatu un metodisko līdzekli, kas var būt darba burtnīca, uzdevumu, praktisko darbu vai pārbaudes darbu krājums utt. Līdz šim ISEC apstiprināja tikai mācību grāmatas, bet darba burtnīcas vērtēja attiecīgās izglītības asociācijas (Informātikas skolotāju asociācija, Veselības izglītības asociācija, Matemātikas skolotāju asociācija un citas).

Jaunie noteikumi arī paredz, ka jaunā mācību grāmatas aprobācija jāveic izdevējam un turpmāk grāmatām vairs nepiešķirs eksperimentāla mācību līdzekļa statusu, kā tas bija līdz šim. Šādu eksperimentālu grāmatu triju gadu laikā izvērtēja skolēni un pedagogi, tad notika tās pilnveidošana un vēlreizēja apstiprināšana jau kā mācību grāmatai.

Jaunizveidotās grāmatas, tāpat kā līdz šim, vērtēs divi recenzenti - praktizējošs pedagogs un augstskolas pasniedzējs. Jaunie noteikumi paredz, ka apstiprināto komplektizdevumu saraksts papildus tā publicēšanai laikrakstā "Izglītība un Kultūra" tiks ievietots arī ISEC mājas lapā http://www.isec.gov.lv, to arī nosūtīs vispārējās izglītības iestādēm, Kultūras ministrijai, autortiesību aģentūrai AKKA/LAA.

Līdz šim izdevniecību iesniegtās grāmatas divi recenzenti vērtēja, izmantojot mācību grāmatas vērtēšanas vispārīgos principus, analizējot atbilstību izglītības valsts standartiem, mācību priekšmetu izglītības standartiem un vadlīnijām, vērtējot atbilstoši mācību satura un metodikas novitātei, faktu atspoguļošanas atbilstībai zinātnes līmenim, kā arī mācību satura un vizuālā materiāla saistību ar Latviju. Tāpat tika vērtēta arī mācību grāmatas funkcionalitāte, mācību satura izklāsta mērķtiecība un loģiskums, atbilstība mācību procesa reālajām iespējām un izvēlētajai metodiskajai sistēmai, patstāvīgo darbību veicinošā funkcija un attīstošā funkcija.

Šobrīd ar jauno nolikuma projektu var iepazīties ISEC interneta mājas lapā, paredzēts, ka spēkā tas varētu stāties 1.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!