Martā 33% bezdarbnieku pabalsts izmaksāts par septīto līdz devīto mēnesi, un tas nozīmē, ka 25,2 tūkstošiem bezdarbnieku pabalsta izmaksa beigsies martā, aprīlī vai maijā, informē Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Turklāt samazinās arī no jauna piešķirto pabalstu skaits. Piemēram, janvārī pabalsts tika piešķirts 10,1 tūkstotim bezdarbnieku, februārī vairs tikai 7,3 tūkstošiem, bet martā - 7,1 tūkstotim.

Samazinoties bezdarbnieka pabalsta vidējam apmēram, attiecīgi samazinās arī VSAA izdevumi, jo jaunajiem bezdarbniekiem ir zemākas apdrošināšanas iemaksu algas, no kurām aprēķina pabalstu. To ietekmēja arī no 1. janvāra ir ieviestie pabalsta apmēra ierobežojumi, attiecīgi palielinot to personu skaitu, kas saņem 45 latus mēnesī, norāda VSAA.

Bezdarbnieku pabalstiem šogad kopumā plānots izlietot 130 miljonus latu. Pabalsta izmaksai martā izlietoti 10,3 miljoni latu, bet pirmajā ceturksnī kopā 35,3 miljoni latu, kas ir par 31% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā ceturksnī. Otrajā ceturksnī pabalsta izmaksai paredzēti 37,8 miljoni latu.

Ja saglabāsies līdzšinējā skaita un apmēra samazināšanās tendence, valsts budžetā šogad pietiks naudas bezdarbnieka pabalsta izmaksai.

Jau vēstīts, ka pretēji iepriekš Labklājības ministrijas prognozētajam, reģistrētā bezdarba līmenis martā tomēr ir palielinājies un sasniedzis 17,3%, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā februārī, aplēsusi Nodarbinātības valsts aģentūra.

Tas nozīmē, ka bezdarbnieku skaits ir palielinājies par 2221 cilvēku un kopumā bez darba marta beigās bija 194 253 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!