Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Patlaban pieminekļa kompleksa Pārdaugavā demontāžas process ir gandrīz noslēdzies. Aptuveni 95% darba jau ir pabeigts, tādēļ tuvāko dienu laikā demontāža tiks noslēgta, medijiem pauda Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Šobrīd parkā vairs nav ne platformas, ne strēles, taču aizvien ir jāizved būvgruži un paralēli vēl notiek baseina aizpildīšana. Šajā vietā, kā norādīja Staķis, īstermiņā tiks būvēts "Nākotnes parks", kas būs vieta, kur bērni un jaunieši varēs sportot. Tāpat plānots tur ierīkot skeitparku. Precīzāku ieceri par to, kas šajā vietā plānots īstermiņā Staķim prezentēšot tuvāko divu nedēļu laikā.

Par šāda laukuma izveidi būs jālemj domei. Tiek plānots, ka tā izveidei nepieciešamos līdzekļus varētu iekļaut nākamā gada budžetā. Vienlaikus paredzēts, ka šī būtu tikai īstermiņa iecere, tomēr par to, kas šeit būs nākotnē konkrēta lēmuma vēl nav.

Plānots, ka gadījumā, ja šajā ziemā nevajadzēs ņemt tehnisko pārtraukumu, šo īstermiņa ieceri varētu realizēt līdz nākamajai vasara. Taču šobrīd ir vēl pāragri prognozēt konkrētu noslēgšanās termiņu, piebilda Staķis.

Pieminekļa demontāžā iesaistījās arī sabiedrība, ziedojot līdzekļus šim mērķim. Kopumā 268 385,60 eiro tika saziedoti šim mērķim. Portāla "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta norādīja, ka ar domi ir panākta vienošanās, ka šie ziedojumi tiks izmantoti tam, lai pieminekļa kompleksā esošās statujas un strēli pārvērstu būvgružos.

Savukārt projekta tāmi, kā atklāja Dimanta, plānots publicēt tajā brīdī, kad drošības apsvērumi to ļaus. Tikmēr Rīgas domes sēdē trešdien plānots lemt par šo saziedoto līdzekļu pieņemšanu.

Biedrības "Delna" direktore Inese Tauriņa informēja, ka, iesaistoties pieminekļa demontāžas uzraudzīšanas procesā, veikusi būvnieka atlases procesa analīzi. Mērķis bijis pārliecināties, ka dokumenti un būvnieku atlases process noticis atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tā gaitā arī veikta normatīvo aktu analīze, konsultējoties ar kompetentajām institūcijām un runājot ar piecu cenas aptaujā iesaistīto būvnieku pārstāvjiem.

Kopumā organizācija Rīgas pieminekļu aģentūras un Rīgas domes darbu pieminekļa demontāžas organizēšanā vērtē kā godprātīgu un tiesisku. "Procesā ir ievērotas tajā brīdī spēkā esošās tiesību normas, un procesa organizēšanā ir ņemta vērā ar pieminekļa demontāžu saistīto jautājumu specifika un drošības apsvērumi," skaidro "Delna".

Arī līdzšinējā Rīgas pašvaldības komunikācija ar sabiedrību par pieminekļa demontāžas procesu, "Delnas" ieskatā, bijusi veiksmīga, un organizācija rekomendē to turpināt, informējot sabiedrību par procesa gaitu arī visu turpmāko darbu laikā.

"Cenas aptaujas procesā iesaistītie būvnieki "Delnai" atzina, ka Rīgas pieminekļu aģentūra bija proaktīva, atsaucīga un ieinteresēta, lai būvnieki iesniedz savu cenas piedāvājumu un piedalās iepirkumā. Tomēr daži arī atzina, ka aģentūra varēja pievērst lielāku uzmanību uzņēmumu pieredzei un neaicināt tādus, kuri neveic demontāžas darbus un iespējams savlaicīgi identificētu vairāk tādus, kurus būtu jāuzaicina," sacīja Tauriņa.

Jau ziņots, ka 25. augustā būvnieki demontēja pieminekļa Uzvaras parkā centrālo obelisku. Tas tika "nogāzts ar kalšanas metodi". Darbi tika sākti agrā rītā un piemineklis sabruka pulksten 16.42.

Obeliska demontāžas procesam visu dienu bija iespējams sekot līdzi tiešraidē portālā "Delfi".

Piemineklis tika nogāzts ar kalšanas metodi. Netika izmantotas ne sprāgstvielas, ne ķēdes. Bija paredzēts, ka betons tiks pārskaldīts, bet iekšā esošie stieņi tiks pārkniebti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!