Tuvāko dienu laikā notiks Rīgas domes (RD) ārkārtas sēde, kurā būs jāizskata jaunās pašvaldības koalīcijas deputātu ierosinājums atcelt Rīgas mēru Aivaru Aksenoku ("Jaunais laiks") no amata.
Aksenoka preses sekretāre Laila Spaliņa portālam "Delfi" sacīja, ka mērs šo jautājumu neplāno izskatīt kārtējā domes sēdē, kas paredzēta otrdien, līdz ar to piektdien vai pirmdien tiks sasaukta ārkārtas sēde, kurā šis jautājums būs jāizskata.

Spaliņa norādīja, ka lēmums par RD ārkārtas sēdes sasaukšanu tikšot pieņemts tuvākajā laikā un "Aksenoks solījis, ka par to nepaziņos pēdējā brīdī, bet gan laicīgi, lai visi varētu sagatavoties".

Jau vēstīts, ka 6.februārī jaunu koalīcijas līgumu parakstījuši RD Tautas partijas (TP), Latvijas Pirmās partijas, "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) frakciju deputāti, kas ir arī iesnieguši pieprasījumu Aksenokam sasaukt ārkārtas sēdi, lai lemtu par viņa atcelšanu no amata.

Jaunajai koalīcijai pašvaldībā ir 27 deputātu mandāti. Domes TP frakcijas vadītājs Edmunds Krastiņš iepriekš portālam "Delfi" pauda pārliecību, ka balsojumam par Aksenoka atcelšanu izdosies savākt vairākuma – vismaz 31 balsi. Viņš arī pieļāva, ka jauno koalīciju varētu atbalstīt arī atsevišķi JL deputāti.

Savukārt JL deputāti šonedēļ parakstīja vienošanos, kurā apliecina, ka balsojumā par mēra atcelšanu no amata nepiedalīsies. Vienošanos parakstīja visi 14 deputāti, kas, pēc partijas biedru domām, liecinot, ka partija ir vienota un nav nekādas pazīmes par to, ka tā varētu šķelties.

Likums nosaka, ka pašvaldības vadītājam, saņemot priekšlikumu par viņa atbrīvošanu no amata, divu nedēļu laikā ir jāsasauc pašvaldības deputātu domes vai padomes ārkārtas sēde, ja šajā laikā jau nav paredzēta kārtējā sēde, un šis jautājums jāizskata. Tā kā jaunās koalīcijas deputāti prasību sasaukt sēdi iesniedza 6.februāri, nākamotrdien aprit divas nedēļas, kuru laikā šis jautājums ir jāizskata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!