Tuvāko gadu laikā paredzama strauja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) attīstība atbilstoši NATO standartiem, teikts Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotajā un Valsts kancelejā iesniegtajā rīcības plānā valdības deklarācijā iecerēto darbību izpildei.
AM valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs aģentūrai LETA pastāstīja, ka viena no valdības deklarācijā noteiktajām prioritātēm aizsardzības jomā ir pāreja no obligātā militārā dienesta uz profesionālo armiju.

No 2007.gada 1.janvāra dienestā būs tikai profesionālā dienesta karavīri, tādēļ līdz 2006.gadam plānots daudz strādāt pie izmaiņām likumdošanā. Saistībā ar pāreju uz profesionālo dienestu paredzēta arī Militārā iesaukšanas centra un Rekrutēšanas un atlases centra reorganizācija.

Sagatavotais rīcības plāns arī paredz līdz 2005.gada beigām sagatavot vienu Militārās policijas vadu un vienu sapieru vadu dalībai starptautiskās operācijās atbilstoši NATO standartiem. Savukārt līdz 2006.gada beigām plānots sagatavot vienu profesionālā dienesta karavīru bataljonu dalībai starptautiskajās operācijās.

Rinkēvičs pastāstīja, ka tuvākajā laikā taps arī NBS attīstības plāns turpmākajiem četriem gadiem. Iespējams, ka jau nākamnedēļ, kad aizsardzības ministrs Einars Repše (JL) būs detalizēti iepazinies ar pašreizējo situāciju armijā un tās vajadzībām, būs skaidrs, kādas bruņojuma iegādes tuvākajā laikā tiks veiktas, bet kādas finansiālu apsvērumu dēļ būs jāatliek uz vēlāku laiku.

Kā vēl vienu prioritāti ministrija min jaunatnes iesaistīšanu militārajā jomā. Plānots, ka tuvākajā laikā šā mērķa īstenošanai tiks pilnveidota Jaunsardzes organizācijas loma.

Kā skaidroja Rinkēvičs, līdz šim profesionālajā dienestā visvairāk karavīru tika iesaistīti tieši no obligātā militārā dienesta, taču brīdī, kad tas beigs pastāvēt, būs jāmeklē citas iespējas, kā jauniešus ieinteresēt iesaistīties dienestā. Pēc ministrijas amatpersonas domām, Jaunsardzei jākļūst vēl atraktīvākai un daudzveidīgākai, piesaistot jauniešus no vēl vairāk skolām nekā līdz šim.

Jau ziņots, ka patlaban Jaunsardze darbojas 72 Latvijas skolās.

Valdībā iesniegtajā rīcības plānā minēti arī pasākumi, kas saistīti ar gaisa telpas patrulēšanas nodrošināšanu un iepirkumu kontroles jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!