Foto: LETA

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments līdz septembrim veiks visu pilsētas parku inventarizāciju, ar mērķi noteikt to tehnisko stāvokli un nepieciešamos uzlabojumus, otrdien sanāksmē par Esplanādes parka atjaunošanu lēma pašvaldības institūciju pārstāvji.

Parku apsekošana un informācijas apkopošana tiks veikta ar mērķi nākotnē uzsākt to atjaunošanu. "Līdzīgi kā Īpašuma departaments apsekoja visas skolas un sastādīja sarakstu par tajās nepieciešamajiem uzlabojumiem, tāpat darīsim arī ar parkiem. Dažos parkos jāatjauno celiņi, citos jāuzstāda soli – šo visu vajag apkopot un secīgi pa programmām sākt labot," sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

Savukārt diskutējot par Esplanādes parka nākotni, klātesošie vienojās, ka parku nepieciešams tikai atjaunot, nevis ievērojami mainīt tā vizuālo veidolu vai uzstādīt kādus jaunus objektus.

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāvis Jānis Asaris, sacīja, ka tā kā parks ir aizsargājamā teritorijā, būtiskākais ir saglabāt tajā esošos objektus. Kopumā parkā ir 11 dažāda veida segumi un NKMP ieskatā, piemēram, pie Raiņa pieminekļa esošās lielās plāksnes būtu jāsaglabā, bet citviet segumu varētu veidot atbilstoši kādai kopēji izstrādātai koncepcijai.

Savukārt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadītāja Māra Lāce pauda viedokli, ka svarīgākais ir izveidot loģisku parka zonējumu, proti, saprast – kur būs vieta atpūtniekiem, bērniem, skeitotājiem un tamlīdzīgi.

Sanāksmē piedalījās aktīvisti, kas iesnieguši ideju parkā izvietot atsevišķus elementus skeiteriem un citiem ekstrēmo sporta veidu cienītājiem. Aktīvistu ierosinājumus pašvaldība solījās ņemt vērā un ar viņiem saskaņot parka atjaunošanas plānu. Šādu elementu izvietošanu parkā atbalsta arī mākslas muzeja vadība.

Rezultātā iesaistītās puses vienojās, ka tā kā parkam nav nepieciešamas kardinālas pārmaiņas, metu konkurss sludināts netiks, taču visas iesaistītās puses atkārtoti satiksies, lai izstrādātu restaurācijas darbu uzdevumu, kas ietvers arī parka zonu sadalījumu.

Parka atjaunošanas plānu plānots izstrādāt līdz jūlijam.

Esplanāde ir 8,75 hektārus plašs parks Rīgas centrā. Parkā ir uzstādīti vairāki pieminekļi. Parka teritorijā atrodas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Latvijas Mākslas akadēmija. Esplanādes parka veidošanu aizsāka ainavu arhitekts Georgs Kūfalts. Tagadējie parka apstādījumi veidoti aptuveni 1950. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!