Foto: DELFI

Tuvāko stundu laikā Latvijā gaidāms pērkona negaiss ar stiprām lietusgāzēm, krusu un brāzmainu vēju, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus rūpīgi vētrai sagatavoties.

VUGD atgādina, ka ir laikus jāuzlādē mobilie telefoni, lai nepieciešamības gadījumā varētu sazināties ar glābējiem, kā arī jānoliek pa rokai kabatas lukturīši un baterijas, kuras varēs izmantot, lai klausītos radio.

Daudzdzīvokļu māju iemītnieki ir aicināti pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina, mudina VUGD.

Privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tās nevar aizpūst. Nebūtu vēlams auto atstāt zem kokiem.

Vētras laikā cilvēkiem būtu jāuzturas telpās. Tomēr, ja negaisa laikā jādodas laukā, tad jāizvairās pārvietoties un uzturēties zem kokiem, reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm, nevajadzētu šķērsot tiltus. Ir jāaizver logi, durvis.

Ja negaisa laikā bērniem ir jādodas uz vai no skolas vai ārpusskolas nodarbībām, vēlams viņus pavadīt.

Negaisa laikā jūrā ir augsti viļņi, tāpēc VUGD atgādina - tā laikā kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Šajā laikā mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt praktiski nav iespējams.

"Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, zvaniet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruņa numuru 112," mudina glābēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!